NPO Radio 2 Top 2000

Hoe een invalklus in Wembley de doorbraak van Tracy Chapman veroorzaakte

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe een invalklus in Wembley de doorbraak van Tracy Chapman veroorzaakte

Een piepjonge Tracy Chapman werd in juni 1988 voor de leeuwen gegooid: ze trad in Wembley op tijdens een tribuut aan Nelson Mandela. Het concert, waarbij ze onder andere Fast Car zong, betekende de grote doorbraak van de zangers.

Op de 70ste verjaardag van Nelson Mandela wordt de latere president van Zuid-Afrika, die op dat moment nog in gevangenschap leeft, geëerd met een groot concert in het Londense Wembley stadion. Op het affiche voor het optreden op 11 juni 1988 staan flinke artiesten, waaronder George Michael, Sting, Whitney Houston en Stevie Wonder.

Wachten in de Green Room

Tracy Chapman, die twee maanden daarvoor haar naamloze debuutplaat uitbrengt, is ook backstage aanwezig in Londen, al staat de zangeres niet op het programma. "Het was een ongelooflijke kans", vertelt Chapman in de talkshow van Tavis Smiley. "Ik heb geen idee hoe ze bij mij uitkwamen. Maar ik werd uitgenodigd, met het idee dat ik ergens op de dag een optreden zou geven. Ik was niet ingepland op een specifiek moment, maar omdat ik alleen een akoestische gitaar had kon ik op ieder moment het podium op."

Daarom zit Chapman het grootste deel van de dag te wachten in de Green Room, totdat ze hoort dat Stevie Wonder een probleem heeft. "Hij miste een onderdeel dat hij nodig had voor zijn optreden, dus riepen ze me", vervolgt de zangeres. "Dus ik rende het podium op, mijn gitaarkabel achter me aan slepend." Chapman geeft later aan dat ze niet eens de tijd had om nerveus te worden om het podium van het stampvolle Wembley op te stappen.

Twee optredens

Uiteindelijk mag Chapman twee optredens verzorgen tijdens het tribuut aan Nelson Mandela. Tijdens haar eerste sessie zingt ze Why?, Behind the Wall en Talkin' Bout a Revolution. Maar het is haar tweede set waarmee de songwriter echt haar stempel op de dag drukt. Tijdens dat optreden zingt ze een indrukwekkende versie van Fast Car.

De song, afkomstig van Chapmans debuutalbum vertelt het verhaal over een onrustige familie waarin alcoholisme een grote rol speelt. Het slachtoffer in dit verhaal is de verteller zelf. Zo besluit ze haar school niet af te maken zodat ze voor haar vader kan zorgen. Met alleen een baan in de supermarkt wordt het haar snel duidelijk dat ze een uitzichtloos leven leidt. De Fast Car in dit verhaal verwijst naar het ontvluchten van deze situatie. De liveversie van het nummer maakt zoveel indruk dat Fast Car gelijk daarna opduikt in de hitlijsten.

Bekijk hieronder het optreden dat het leven van Tracy Chapman volledig veranderde:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tracy Chapman in de NPO Radio 2 Top 2000

Tracy Chapman staat met drie noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd hoe haar nummers zijn gestegen en gedaald in de lijst door de jaren heen? Bekijk hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie