NPO Radio 2 Top 2000

Het album dat Elton John tot een wereldster maakte

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het album dat Elton John tot een wereldster maakte

Vandaag in 1970 brengt de dan nog relatief onbekende Elton John zijn titelloze tweede studioalbum uit met daarop zijn eerste megahit Your Song. Hoog tijd om in te zoomen op dit doorbraakalbum.

In 1968 neemt Elton John zijn allereerste eigen plaat op. Maar zijn single I’ve Been Loving You, geschreven door Bernie Taupin en hemzelf, maakt weinig los bij het grote publiek. Dat geldt ook de singles die daarop volgen. Zijn eerste elpee Empty Sky komt een jaar later uit en is wederom geen hit. In ieder geval niet in 1969. De plaat zal later door Elton zelf worden bestempeld als een werkstuk van een jong naïef talent.

Poging twee

Maar het gebrek aan succes weerhoudt Elton er niet van om in januari 1970 verder te gaan met de opname van zijn tweede LP. Opnieuw slaat hij de handen ineen met tekstschrijver Bernie Taupin, die ook zijn partner was voor Empty Sky.

Maar bij de tweede poging gaan de mannen anders te werk. Zo werken Bernie en Elton in de periode tussen het debuutalbum en hun tweede plaat hard aan hun songwriting skills. Ook wordt producer Gus Dudgeon, die eerder met onder meer de Zombies had gewerkt, ingevlogen om te helpen bij het sturen van de opnames.

Hit na hit

In een aantal weken tijd wordt het album in elkaar gezet. Tijdens de opnames voegen de muzikanten een cello en harp toe en voor Border Song schakelen ze een gospelkoor in. Als het tweede album 3 maanden later wordt uitgebracht, is dat het startsein van zijn decennialange dominantie in de hitlijsten.

De eerste single van de plaat, Border Song, levert Elton bescheiden hitnoteringen op in Canada én Nederland. Maar met de volgende single, Your Song, is dan echt raak. Het ontroerende liefdesliedje groeit uit tot een hit van formaat. In december 1970 bereikt Elton John de Billboard Hot 100 op nummer acht. In de Nederlandse Top 40 kwam het nummer tot een tiende plaats. En daarmee is Elton in één klap wereldberoemd.

Luister hieronder naar het betoverende Your Song.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Album2Daagse

Heb jij favoriete albumtracks die je niet vaak hoort op de radio en moeten die écht eens worden gedraaid? Dan zit je tijdens Pasen goed met onze Album2Daagse. Je hoort de Album2Daagse op zondag 9 april van 07.00 uur tot 00.00 uur en maandag 10 april van 00.00 tot 23.59 uur op NPO Radio 2. Lees hier meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie