NPO Radio 2 Top 2000

Terugblik: de vlammende eerste Nederlandse show van Slayer

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Terugblik: de vlammende eerste Nederlandse show van Slayer

In de drie decennia durende carrière van Slayer stonden de thrashmetalgiganten talloze keren op Nederlandse podia. We blikken terug op de allereerste keer, toen de Amerikanen een spijkerharde show speelde in Eindhoven.

Op 6 juni vieren metalfans over heel de wereld International Slayer Day, ter ere van de geboortedag van frontman Tom Araya. Op de dag dat de brullende bassist zijn 62ste verjaardag viert, blikken wij terug op de eerste show van Slayer op Nederlandse bodem.

Die vindt plaats in het Eindhovense Dynamo op 28 mei 1985, waar Slayer er in hoog tempo 19 snoeiharde tracks doorheen jaagt. Een maand eerder heeft de thrashmetalband hun tweede album Hell Awaits uitgebracht, en een jaar later zou het legendarische Reign In Blood verschijnen.

Chemical Warfare

Bij die eerste optredens in Nederland staat Slayer ook in Paradiso, maar ook in relatief obscure poppodia als jongerencentrum SCUM in Katwijk aan Zee en jeugdcentrum De Singel in Ridderkerk. Wonderbaarlijk genoeg zijn er bij die allereerste Nederlandse show in Eindhoven beelden opgenomen van de nog piepjonge metalband.

Slayer heeft op dat moment weliswaar nog niet het bekendste werk uitgebracht, maar in de uitvoering van Chemical Warfare zijn wel al de elementen te horen die latere tracks als Angel of Death, Raining Blood en South of Heaven zo'n succes maken. Bekijk de beelden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slayer in de NPO Radio 2 Top 2000

Angel of Death van Slayer is al jarenlang het hardste nummer in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2022 staat de openingstrack van Reign In Blood op plek 249 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie