NPO Radio 2 Top 2000

Slayer speelt flink opgevoerde versie van Angel Of Death live

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Slayer speelt flink opgevoerde versie van Angel Of Death live

In 1996 staat Slayer op heavy metalfestival Ozzfest. Alsof de set nog niet genoeg pit heeft, gooit de band er nog een extra schepje bovenop als ze Angel Of Death ten gehore brengen.

Thrashmetalband Slayer zet samen met Anthrax, Metallica en Megadeth (oftewel 'The Big Four') metal sinds de jaren 80 flink op de kaart. De band wordt begin jaren 80 opgericht in Californië door gitaristen Kerry King en Jeff Hanneman. Al snel voegen zanger-bassist Tom Araya en drummer Dave Lombardo zich bij de groep. Deze samenstelling blijft lange tijd hetzelfde, tot Lombardo in 1992 de band verlaat. Oud Forbidden-drummer Paul Bostaph voegt zich bij de band, maar raakt gedurende de jaren 90 meerdere keren afgeleid door andere projecten. Drummer Jon Dette is daar om zijn plekje binnen Slayer warm te houden.

Schepje er bovenop

In de korte tijd dat Dette bij Slayer hoort, speelt de band misschien wel een van de meest iconische versies van Angel Of Death. In 1996 staat de band in San Bernardino, Californië, op heavy metalfestival Ozzfest, een festival dat bedacht is door Ozzy en Sharon Osbourne. De afsluiter van de set is Reign In Blood-klassieker Angel Of Death. En alsof het nummer nog niet snel genoeg is, besluit de band er nog een extra schepje bovenop te gooien. Het tempo wordt flink opgevoerd en de mannen blazen naar verluidt zelfs letterlijk de boxen op. Het optreden van het nummer wordt door veel fans als een van hun beste beschouwd. Check Angel Of Death hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geschiedenisles

Reign In Blood, het Slayer-album uit 1986, wordt door velen gezien als een van de beste thrashmetal albums ooit gemaakt. De release van het album liep in eerste instantie alleen allesbehalve op rolletjes, en dat kwam voornamelijk door de controverse die rondom Angel Of Death ontstond. De tekst slaat op Josef Mengele, een arts in Auschwitz tijdens de Tweede Wereldoorlog, die gruwelijke experimenten deed bij gevangenen in het kamp. Zijn bijnaam was 'Angel Of Death'. De in 2013-overleden Jeff Hanneman las over zijn gruweldaden en schreef erover in de songtekst voor nummer.

De tekst wordt alleen niet door iedereen goed ontvangen. "Ik vind dat je moet kunnen schrijven waarover je wil", vertelde Hanneman aan The Guardian in 1987. "Angel Of Death is een geschiedenisles." In een interview met KNAC.com in 2004 geeft hij aan te begrijpen waarom mensen het nummer verkeerd opvatten: "Er is niets in de songtekst dat erop slaat dat Mengele een slechte man was, omdat dat voor mij - nou, is dat niet logisch? Ik zou je dat niet hoeven te vertellen."

Angel Of Death in de NPO Radio 2 Top 2000

Angel Of Death staat in 2023 op plek 247 in de NPO Radio 2 Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie