NPO Radio 2 Top 2000

Bruce Hornsby was stomverbaasd over succes The Way It Is

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Bruce Hornsby was stomverbaasd over succes The Way It Is

De Amerikaanse singer-songwriter Bruce Hornsby is voornamelijk bekend door zijn hit The Way It Is. Hij werkte daarnaast ook als sessiemuzikant en schreef nummers voor tijdsgenoten als Don Henley en Huey Lewis.

The Way It Is staat sinds de eerste editie van de NPO Radio 2 Top 2000 in de lijst. Hij is door de jaren heen flink gestegen en gedaald, maar in 2021 is de hit goed voor de 1446e plek in de Top 2000. Het nummer, dat de relatie tussen de economische crisis begin jaren '80, het facisme en de rol van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging uitlegt, maakte de destijds nog onbekende Hornsby in 1986 in een klap tot een superster.

"Ik schreef het nummer in 1984 in mijn garage. Het is een nummer over racisme. Ik baseerde het op mijn jeugd in een zuidelijk stadje, Williamsburg", vertelt Hornsby in Top 2000 a gogo. "Het is een bespiegeling over dat stadje. Over de status quo, die zegt: zo zijn de dingen, en ze veranderen niet. De sleutelzin van het nummer is: but don't you believe them."

Bijna niet uitgebracht

Het had echter weinig gescheeld of de track was nooit uitgekomen. De reden daarvoor: zijn vrouw. Bruce schreef destijds vooral hits voor anderen, maar wilde zelf ook graag in de hitlijsten. Toen hij dit lied schreef, had hij daar een goed gevoel over. Zijn vrouw was er minder fan van; zij vond het liedje 'wel grappig'.

Andere luisteraars zijn wél onder de indruk van The Way It Is, dat uitgroeit tot een onwaarschijnlijke hit. "Niemand dacht dat het iets zou doen", vervolgt Hornsby. "Dat het een hit werd, is geweldig. Maar het was totaal onverwacht: het gaat over racisme en bevat maar liefst twee geïmproviseerde pianosolo's."

Bekijk de volledige aflevering van Top 2000 a gogo met Bruce Hornsby hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2Pac

De Amerikaanse rapper 2Pac sampelde The Way It Is voor zijn (postume) nummer 1-hit Changes. "Om een of andere reden heeft het altijd een snaar geraakt in de hiphopwereld", vertelt Hornsby over de cover. "Er zijn heel veel covers van, maar die van 2Pac is veruit de bekendste."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Way It Is in de NPO Radio 2 Top 2000

The Way It Is is de enige notering voor Bruce Hornsby & The Range in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2021 staat het nummer op plek 1446 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie