NPO Radio 2 Top 2000

4 feitjes over The Beatles' Let It Be

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. 4 feitjes over The Beatles' Let It Be

Let It Be is misschien wel een van de bekendste hits van The Beatles ooit, maar er gaan best wat verhalen schuil achter het nummer. Wist jij bijvoorbeeld dat John Lennon helemaal niks had met het nummer?

1. Het nummer gaat dus niet over religie

When I find myself in times of trouble, mother Mary comes to me... Niet gek dat talloze luisteraars direct de link leggen met religieuze schrijfmotieven. Paul McCartney ontkracht deze theorie als hij bij James Cordens Carpool Karaoke op bezoek is. Hij vertelt over zijn moeder die, toen McCartney 14 was, overleed aan kanker. Zo'n 10 jaar later bezoekt ze hem in zijn droom, als hij mentaal in een angstige staat is. "Ze stelde me gerust en zei: 'Het komt goed, just let it be.' Ik voelde me zo goed. Ze sprak positieve woorden. Ik werd wakker en dacht: 'Wat was dat? Ze zei 'let it be.' Dat is goed.' Dus toen schreef ik het nummer, uit positiviteit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. John Lennon vond er eigenlijk niks aan

John Lennon droeg over het algemeen het hart op de tong. Hij was het totaal niet eens met het gelijknamige album dat de band op dat moment aan het produceren was, en dus ook niet met het nummer dat McCartney schreef. Hij vond het nummer veel te persoonlijk en te ver weg staan van The Beatles zelf. "Dat is Paul. Wat kan ik zeggen? Niks te maken met The Beatles. Het had ook Wings kunnen zijn. Ik weet niet wat hij denkt als hij Let It Be schrijft", vertelde Lennon in een interview met David Sheff, het laatste interview dat hij ooit zou doen. Daarnaast vond hij dat religie zwaar de boventoon voerde in het nummer. Lennon zag er dan ook op toe dat, op het album, Maggie Mae zou volgen na Let It Be: een nummer over een prostituee uit Liverpool.

3. Het staat op het laatste album voor de band uit elkaar gaat

Let It Be staat op gelijknamig album Let It Be, het laatste album dat de band samen uitbrengt. De spanningen lopen al een tijdje hoog op, en de opnames van het album blijken het breekpunt te zijn. Sterker nog, tegen de tijd dat het album in de winkel ligt, is de band al uit elkaar. Abbey Road is het laatste project dat de bandleden samen opnemen, als afsluitend project. Dit album ligt alleen eerder in de winkel dan Let It Be, omdat er wat problemen waren met de productie van dit album. De mannen streven hierna ieder hun eigen solocarrière na, maar ondervinden te veel onderlinge problemen om in de jaren daarna weer samen de studio in te duiken.

4. McCartney neemt het nummer nog eens op voor Ferry Aid

Op 6 maart 1987 kapseist veerboot MS Herald vlak na vertrek uit Zeebrugge, waarbij 193 mensen aan boord om het leven komen. Paul McCartney vormt samen met een groep wereldsterren Brits-Amerikaanse supergroep Ferry Aid om geld in te zamelen voor de ramp. Onder andere Boy George, Mark Knopfler en Kate Bush vergezellen McCartney voor de opnames van Let It Be voor het goede doel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Beatles in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat de band welgeteld 28 keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is Let It Be op plek 86. Check hier meer statistieken rondom de lijst!

Ster advertentie
Ster advertentie