Top 2000

De laatste fase van R.E.M.

foto: AFP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De laatste fase van R.E.M.

Het is tien jaar geleden dat R.E.M. uit elkaar ging. Blik hier terug op het laatste optreden dat de band rond Michael Stipe gaf, op 18 november 2008 in Mexico-Stad.

Op 21 september 2011 laat zanger Michael Stipe via een schriftelijke verklaring op hun website weten dat R.E.M. ermee stopt. Daarbij benadrukt hij dat er geen conflict is tussen de bandleden. Stipe geeft hierbij de toelichting waarbij hij het stoppen vergelijkt met het verlaten van een feestje: “Je moet altijd weten wanneer je naar huis moet gaan.” Stipe benadrukt dat het nieuws geen impulsief besluit is: “Ik hoop dat onze fans realiseren dat dit geen makkelijke beslissing is geweest.”

Laatste show voor een lange tijd

Na het uitbrengen van het veertiende album Accelerate, treedt de band op in Mexico-Stad op 18 november 2008. Michael Stipe noemt deze performance de “laatste show voor een lange tijd.” Best verdrietig, geeft gitarist Peter Buck aan tijdens een interview met Rolling Stone. “We gaan deze nummers waarschijnlijk nooit meer spelen,” reageert Stipe. Na het optreden zegt de leadzanger stilletjes met tranen in zijn ogen: “Hoera, we zijn klaar.” De show die aan werd gekondigd als de laatste show voor een lange tijd, gaat de geschiedenisboeken in als de allerlaatste show van de band.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In datzelfde jaar geeft R.E.M. ook het laatste concert op Nederlandse bodem. Stipe en co. treden op 2 juli 2008 op in de Westergasfabriek in Amsterdam. Tijdens die show van 27 nummers komt een groot deel van de hits van de legendarische band voorbij, van What's The Frequency, Kenneth? tot Man on the Moon, Orange Crush en Losing My Religion.

Collapse Into Now

Op 7 maart 2011 brengt R.E.M. hun allerlaatste album Collapse Into Now uit. Tijdens de opnames van dit album besluit de band voorgoed een punt te zetten achter hun carrière als rockgroep. “We kwamen samen toen Michael aangaf dat hij een tijdje weg moest van de band. Ik zei: “Wat dacht je van voor altijd?”, vertelt Buck aan Rolling Stone. Sommige fans zien dit al aankomen: dat R.E.M. niet kiest voor een tour na het uitbrengen van het laatste album geeft fans de laatste aanwijzing.

Actief

Dat de band uit elkaar ging, betekende niet dat we nooit meer iets van ze zouden horen. Integendeel: de muziek van R.E.M. blijft – naar eigen zeggen – voor altijd bestaan. Dit onderstreept Buck: “We zijn in zekere zin uit elkaar als band, maar niet als vrienden. We maken gewoon geen nieuwe muziek en toeren niet meer.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

R.E.M. in de NPO Radio 2 Top 2000

De Amerikaanse rockband staat in 2020 met negen noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000. Hierbij staat Losing My Religion op nummer 102: de hoogste notering voor de band.

Ster advertentie
Ster advertentie