Programma

Wist jij dat Friends oorspronkelijk een andere theme song had?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wist jij dat Friends oorspronkelijk een andere theme song had?

Niet 'I'll Be There For You', maar R.E.M.-track 'Shiny Happy People' was oorspronkelijk de theme song voor de hitserie Friends. Dat vertellen oud-bandleden R.E.M. Michael Stipe en Mike Mills in een interview met NME.

Eén van de meest kenmerkende dingen aan de iconische serie Friends is wel het themanummer. Het welbekende beeld van het vijftal vrienden bij een fontein is onlosmakelijk verbonden met het liedje 'I'll Be There For You' van The Rembrandts. Maar in eerste instantie zou 'Shiny Happy People' van de Amerikaanse rockband R.E.M. de theme song zijn.

Niet zoals we het kennen

De serie heette in zijn pilotfase nog Friends Like Us en had 'Shiny Happy People' als theme song. "Volgens mij benaderden ze R.E.M. als eerste voor het themanummer, maar de producenten weigerden", vertelt Michael Stipe aan NME. Waaraan Mike Mills toevoegt: "Blijkbaar waren ze eerst van plan om 'Shiny Happy People' als themanummer te gebruiken. Dat hoorde ik laatst."

Helaas voor de band is Friends-producer Kevin Bright een groot fan van The Rembrandts en kiest hij dus toch voor een ander nummer. "Toen gingen ze naar een andere band [The Rembrandts] en zeiden: 'Kunnen jullie een R.E.M.-nummer schrijven?' En dat hebben ze toen gedaan", zegt Stipe, die 'I'll Be There For You' zelf ook een prima keuze vindt: "Dat is een supergoed nummer."

Benieuwd hoe dat klinkt? Bekijk dan de originele openingsscène van Friends hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'I'll Be There For You'

Het succes van Friends zorgt ervoor dat 'I'll Be There For You' een grote hit wordt. Het plaatje is speciaal geschreven voor Friends en was maar één minuut lang. Als de serie een groot succes blijkt te zijn duiken de mannen van The Rembrandts wederom de studio in. Dit keer nemen ze een langere versie op die ze in 1995 uitbrengen. In Nederland haalt de single de vijftiende plek in de Nederlandse Top 40.

In 2018 staat R.E.M. met 'Shiny Happy People' in de Top 2000 op plek 1419. 'I'll Be There For You' vinden we niet terug in de lijst.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie