NPO Radio 2 Top 2000

Stromae verzorgt levend schouwspel met Papaoutai op Pinkpop 2014

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Stromae verzorgt levend schouwspel met Papaoutai op Pinkpop 2014

Op 9 juni 2014 wordt Paul van Haver, alias Stromae, letterlijk het podium van de 3FM Stage op Pinkpop opgedragen. Met Papaoutai blaast hij het publiek - van het te kleine podium voor zijn grootse act - omver.

Iedereen die ooit een concert van Stromae bijgewoond heeft, weet wat deze man in zijn mars heeft. Naast zijn formidabele vocale kunsten is hij ook een performer pur sang. Hij kan een zaal beroeren met enkel zijn mimiek en nergens doet hij dat beter dan tijdens het nummer Papaoutai. Dit optreden is daar een uitmuntend voorbeeld van.

Stromae op Pinkpop

Het is halverwege de middag op 9 juni 2014 wanneer Stromae aan de afsluiter van zijn show begint. De eerste klanken van Papaoutai schallen over de festivalweide, terwijl Stromae als stijve etalagepop het podium van de 3FM Stage wordt opgedragen. Hij houdt zijn rol vast tot na het refrein, wanneer hij eerder verandert in een slangenmens tijdens de instrumentale bridge. Papaoutai is een samentrekking van het Franse 'Papa où t'es', ofwel Papa, waar ben je?. Hiermee verklapt Stromae de strekking van het nummer, dat alles behalve vrolijk is. De levenloze pop die hij speelt staat symbool voor de afwezigheid van zijn vader.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Multitude

Na zeven jaar stilte brak Stromae begin maart de stilte met zijn nieuwe album Multitude. Die zeven jaar waren niet altijd even makkelijk voor Paul van Haver. Hij had last van paniekaanvallen en leed aan een psychische aandoening die veroorzaakt werd door het innemen van een antimalariamiddel. Stromae gaat op zijn nieuwe album Multitude dit soort moeilijke onderwerpen echter niet uit de weg. Afgelopen oktober was daar opeens een nieuwe single, Santé, in januari gevolgd door L’Enfer: een prachtig maar heftig nummer over eenzaamheid en zelfmoordgedachten. Jan-Willem Start Op sprak de zanger over L’Enfer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stromae in de Top 2000

Stromae heeft vier noteringen in de Top 2000. Formidable is zijn hoogste notering op nummer 203 en Papaoutai staat op nummer 410. Daaronder treffen we nog Alors On Danse en Tous Les Mêmes aan, respectievelijk op nummer 690 en 1229.

Ster advertentie
Ster advertentie