NPO Radio 2 Top 2000

Mink DeVille neemt Montreux in 1982 mee op een Spanish Stroll

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Mink DeVille neemt Montreux in 1982 mee op een Spanish Stroll

Hoewel frontman Willy DeVille tijdens zijn leven worstelde met verslaving, wist hij als frontman van Mink DeVille voor legendarische shows te zorgen. Een van die optredens vond plaats op het Zwitserse Montreux Jazz Festival in 1982.

Het van debuutplaat Cabretta afkomstige Spanish Stroll is het nummer waarmee Mink DeVille eind jaren 70 doorbrak. Frontman Willy DeVille ploegde destijds al jaren door het New Yorkse muzikantencircuit, waar hij regelmatig optrad in de vermaarde punkclub CBGB, waar zijn formatie bekendstaat als een van de huisbands.

Die jaren brachten DeVille niet alleen de mix van brutaal New Yorks venijn, aangevuld met Spaanse invloeden, maar ook een stevige drugsverslaving. Het leven tussen dealers en gebruikers vatte hij samen in Spanish Stroll, vertelde de Amerikaan in 2002 in Top 2000 a gogo. De rest van zijn carrière – de zanger maakt nog tot 1985 deel uit van Mink DeVille en gaat tot zijn dood in 2009 solo verder – wordt hij geplaagd door problemen rond zijn verslaving, maar weet hij ook schitterende optredens en muziek af te leveren.

Montreux Jazz Festival

Een van die optredens is op het Zwitserse Montreux Jazz Festival in 1982. Terwijl het zweet over zijn gezicht loopt, levert DeVille piekfijne versies af van zijn nummers, waaronder Spanish Stroll. De registratie van het optreden verschijnt jaren later op dvd, en geldt nog altijd als een van de hoogtepunten in de carrière van de band.

Bekijk het optreden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mink DeVille in de NPO Radio 2 Top 2000

Spanish Stroll is de enige notering voor Mink DeVille in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2021 staat het nummer op plek 1686 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie