NPO Radio 2 Top 2000

Gerickrolld! De wedergeboorte van Rick Astleys 80's-classic Never Gonna Give You Up

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Gerickrolld! De wedergeboorte van Rick Astleys 80's-classic Never Gonna Give You Up

Wat hebben GTA IV-fans, de genomineerden van de Europe Music Awards 2008 en de controversiële Westboro Baptist Church met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal meedogenloos gerickrolld.

Rickrollen, wat is dat ook alweer? Eigenlijk niet meer dan bij wijze van grap onverwachts de 80’s-classic Never Gonna Give You Up van Rick Astley te horen krijgen. Zie bijvoorbeeld hier hoe het een Amerikaanse schoolklas overkomt.

De allereerste rickroll vindt plaats in 2007. Miljoenen gamers kijken op dat moment uit naar het vierde deel van de populaire Grand Theft Auto-reeks. Gebruikers van het forum 4chan denken in 2007 een nieuwe trailer van GTA IV te krijgen, maar na een klik op de link stuiten ze op de clip van Never Gonna Give You Up. Een dansende Astley aantreffen in plaats van beelden van Liberty City; een gouden formule voor een steeds terugkerende internetgrap ('meme') was geboren.

Voltreffer op internet

Never Gonna Give You Up was al een van de grootste hits uit de jaren '80, maar sinds de rickroll is het nummer ook op internet een voltreffer. Astley omarmt deze verrassende reïncarnatie van zijn magnum opus: "Dit is wat het internet briljant maakt", zei de zanger een jaar na de opkomst van de meme tegen Los Angeles Times. En je verwacht het niet, maar Astley werd een paar jaar geleden zelf ook gerickrolld.

Het instarten van Never Gonna Give You Up is inmiddels ook de favoriete bezigheid van dj's in Amerikaanse sportstadions. Menig NFL- of baseballfan is al voor de gek gehouden tijdens de pauze van een wedstrijd. De Foo Fighters rickrollden de controversiële Westboro Baptist Church in 2015 en ook klimaatactivist Greta Thunberg deed mee aan de meme door het nummer te zingen tijdens een klimaatevenement.

Remake

Rick Astley liet z'n grootste hit in elk geval nooit vallen, zo bewijst de remake van de clip die in de zomer van 2022 voor een spotje van een verzekeringsmaatschappij te zien was. Astley maakte voor die gelegenheid nog een keer de danspasjes die hij op 21-jarige leeftijd in de originele videoclip liet zien:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En vooruit, omdat we er geen genoeg van krijgen: Astley rickrollt in levenden lijve de medewerkers van een Amerikaans radiostation:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 2 Top 80's

Van 13 t/m 17 februari staat NPO Radio 2 in het teken van de jaren '80. Tussen 09.00 en 20.00 uur hoor je op NPO Radio 2 vijf dagen lang de mooiste nummers uit de 80's voorbijkomen. Welke nummers mogen echt niet ontbreken tijdens deze week? Stem nu via deze link.

Ster advertentie
Ster advertentie