NPO Radio 2 Top 2000

Lukas Forchammer over 7 Years: 'Als iets super persoonlijk is begrijpt iedereen het'

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Lukas Forchammer over 7 Years: 'Als iets super persoonlijk is begrijpt iedereen het'

In september 2015 brengt de Deense band Lukas Graham zijn tweede studioalbum uit met daarop: 7 Years. In een nieuwe Top 2000 a gogo neemt zanger Lukas Forchammer je mee naar Christiania, Kopenhagen.

Terwijl hij door de wijk loopt valt al gelijk op dat het gaat om een hechte community. Iedereen lijkt elkaar te kennen en zelfs tijdens het interview moet Lukas een paar keer stoppen om een paar mensen te begroeten. "Als je kijkt naar de gebouwen en hoe betrokken de mensen zijn. Hoeveel kunst je hier ziet. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik zoveel verschillende nummers heb geschreven", legt hij uit. In Christiania is ook de band ontstaan. "Hier was ons eerste betaalde concert. We verdienden er niks aan, want van het geld hebben we bier gekocht", legt hij uit. "Mijn vader was bijzonder voor Christiania, want hij boekte veel concerten. Zelfs nu, acht jaar na zijn overlijden, is er nog steeds minder muziek. Ook minder diverse muziek. De tijden veranderen", legt hij uit.

'De nummers die ik voor mezelf schrijf worden soms het grootst'

Na het overlijden van zijn vader besloot Lukas meer nummers te schrijven, maar alleen voor zichzelf. "Dat was ook het moment dat ik mezelf als artiest ben gaan zien. De nummers die ik voor mezelf schrijf, worden soms het grootst. Dat is een grappig gevolg op egocentrisme. Als iets super persoonlijk is begrijpt iedereen het, maar als je wil dat iedereen het begrijpt dan wordt het vaag", vertelt hij lachend.

Wandelen door zijn verhaal

Ook 7 years was voor hem een persoonlijk nummer. "7 years gaat over leven. Over de eerste 25 jaar van mijn leven tot het moment dat ik het nummer schreef. Het laatste gedeelte heb ik verzonnen. Van mijn 25ste tot nu", legt hij uit. "Ik wilde altijd al een vader worden. Zelf voordat mijn vader overleed. Wat er veranderd is nu ik twee dochters heb is dat ik nu de dingen heb gedaan wat er in het nummer staat." De muzikant geeft aan weinig interview te geven. "Ik heb de wereld rondgereisd en heb kinderen voor wie ik al m'n nummers zing en aan wie ik verhalen vertel. Ik hoop dat ze op bezoek komen als ze groot zijn. Het is een deel van mijn leven. Daarom doe ik niet veel aan interviews. Het meeste zit al in de muziek. Ik heb overal over gezongen en nu wandelen we door mijn verhaal."

In de a gogo laat Lukas ook een live-versie horen van het nummer. Bekijk de aflevering hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Het nummer 7 Years staat sinds 2016 in de Top 2000. In 2020 nog op positie 1960. Bekijk de statistieken voor het stijgen en dalen van het nummer door de jaren heen.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie