NPO Radio 2 Top 2000

Lana Del Rey, rap en honkbal vormden de inspiratie voor Lorde's Royals

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Lana Del Rey, rap en honkbal vormden de inspiratie voor Lorde's Royals

In 2013 scoort de Nieuw-Zeelandse tiener Lorde een wereldhit met Royals. En dat is het startsein van een indrukwekkende carrière van de inmiddels 26-jarige zangeres.

Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, beter bekend als Lorde, doet op haar 12de mee aan een talentenjacht een gooit daar hoge ogen. Dankzij haar optreden krijgt de piepjonge zangeres een platencontract aangeboden. Niet veel later brengt ze in 2013 haar eerste EP uit, The Love Club met daarop vijf nummers, waaronder haar debuutsingle Royals.

In haar thuisland komt de single op nummer één binnen en blijft daar 3 weken staan. Als het nummer later ook buiten Nieuw-Zeeland wordt uitgebracht, blijkt Royals een meteen goed te zijn voor een wereldwijde nummer 1-hit. In Nederland blijft het nummer eind 2013 steken op plek vier in de Top 40.

Alcohol, kleding en auto's

Terug naar het begin; de geboorte van Royals. Het jonge talent wordt thuis getroffen door een inspiratiebom en schrijft de songtekst in slechts een half uur. Tegen Billboard vertelt Lorde dat ze met haar nieuwe materiaal meteen naar de studio ging. "Mijn producer [Joel Little] had zoiets van: "Ja, dit is cool." We werkten aan Royals en nog twee andere nummers op de EP in één week tijd."

Aan het begin van de 10’s luistert Lorde zelf naar platen als Lana Del Reys Born To Die en Jay-Z en Kanye Wests Watch The Throne. Tegen NZ Listener vertelt ze dat zowel rap als Lana Del Rey een belangrijke inspiratiebron zijn. "Die verwijzingen naar dure alcohol, mooie kleding en mooie auto's. Ik dacht: dit is zo overdadig, maar het is ook onzin."

Honkbal

De titel van het nummer haalt Lorde overigens heel ergens anders vandaan. De zangeres pikt het woord 'royals' op als ze een foto in een tijdschrift ziet staan. "Ik had dit beeld van de National Geographic van een man die honkballen signeerde. Hij was een honkbalspeler en op zijn shirt stond 'royals'", vertelt ze in een interview met VH1. "Ik ben een grote woordfetisjist, ik kies een woord en ik pin daar een idee aan vast."

En de honkballer zelf? Hij vertelt later tegen TMZ hoe hij Lorde in 2014 ontmoet tijdens een concert van de artiest. "Ze is pas 17 jaar oud en ze is erg getalenteerd. Mijn vrouw en ik hebben haar ontmoet nadat ze haar soundcheck had gedaan. En toen mochten we ook nog even met haar praten na het concert. We zeiden allebei dat het leuk was elkaar te ontmoeten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie