NPO Radio 2 Top 2000

Bekijk Nederlandse beelden van AC/DC's laatste tour met Bon Scott

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Bekijk Nederlandse beelden van AC/DC's laatste tour met Bon Scott

AC/DC-frontman Bon Scott zou vandaag 76 jaar zijn geworden. We gaan terug naar 1979, toen de band naar Nederland kwam voor een optreden in Veronica's Countdown.

Bon Scott en zijn band brachten hun If You Want Blood-tour op vrijdag 13 juli 1979 naar Arnhem. Een paar maanden later was de band nog in Amsterdam te zien met dezelfde tour. Dit was de laatste keer dat Scott in Nederland te zien was. Van dit Amsterdamse optreden zijn alleen geluidsfragmenten te vinden, maar gelukkig zijn er in Arnhem wel spectaculaire beelden van Bon Scott gemaakt.

Eerbetoon

De in Schotland geboren frontman werd geboren op 9 juli 1946 en zou vandaag 76 jaar geworden zijn. De excentrieke zanger overleed in 1980 na een uit de hand gelopen kroegentocht. De vriend waarmee hij op pad was, had de zanger 's nachts toegedekt achtergelaten in zijn auto. De ochtend hierna bleek dat Scott gestikt was in zijn eigen braaksel.

Vorig jaar heeft Scotts familie een speciale website gelanceerd op zijn 75ste geboortedag. Hierop halen collega's en vrienden herinneringen op aan de zanger. "Ik heb mooie herinneringen aan 'bliksemflits in het midden', die vandaag 75 zou zijn geworden", schrijft AC/DC-gitarist Angus Young destijds. "Zijn stem was zo krachtig dat hij me voor altijd veranderd heeft. Hij leefde zoals hij was", geeft Steve Perry van Journey aan.

Brian Johnson

Met Scott als frontman groeit AC/DC uit tot een wereldwijd fenomeen, met hits als Highway To Hell, Whole Lotta Rosie en TNT. In 1980 vervangt Brian Johnson de overleden zanger, waarna AC/DC een comeback maakt met het succesvolle album Back in Black. Bon Scott had zijn bandleden ooit verteld over 'een gast die weet waar rock 'n roll over gaat'. Dit ging over Brian Johnson. Dit was dan ook één van de eerste namen die bovenkwam bij de gitaristen Angus en Malcolm Young in de zoektocht naar een vervanger.

Highway to Hell

In augustus 1979 verschijnt AC/DC's album Highway To Hell. Het zou de laatste plaat van de Australische rockers met Bon Scott worden. Tijdens de tournee naar aanleiding van het album treedt AC/DC op de Rijnhal in Arnhem in Veronica's Countdown. Op de beelden is te zien dat de band wordt aangekondigd door radiopionier Lex Harding met de tekst: "De hardste rock 'n roll komt uit Australië. Vanavond is hier: AC/DC!" Bon Scott komt hierna het podium op, doet direct zijn spijkerjasje uit en vraagt iedereen om te lachen: "We zijn op tv."

Benieuwd naar het optreden? Bekijk het hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie