NPO Radio 2 Top 2000

Lees hier het verhaal achter Give Up Your Guns van The Buoys

foto: screenshot YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Lees hier het verhaal achter Give Up Your Guns van The Buoys

In 2022 sprak dj Ad Bouman met Bill Kelly, de zanger van The Buoys, over het nummer en Give Up Your Guns. Het nummer werd een hit in Nederland dankzij de inzet van Ad Bouman.

Het nummer Give Up Your Guns stond op het enige studioalbum van The Buoys uit 1971. "Het gaat over een man die iets stoms doet. Hij berooft een bank, wil vluchten en z'n vriendin smeekt hem dan om het op te geven. Het is het niet waard. Geef het geld terug en zit je straf uit. Ik wacht op je", aldus Kelly.

Scepter Records

In de Verenigde Staten deed het nummer het niet heel goed, maar in Nederland werd het een hit. Scepter Records had echter een grote negatieve invloed om het succes van de plaat. Het nummer werd namelijk niet uitgebracht, omdat Scepter Records veel te veel voorschot vroeg. "Het was gewoon geen fijn label om mee te werken", geeft Kelly aan. "We hadden een hit en we kregen niets van ze. Geen promotie, geen PR en geen geld om op tournee te gaan."

Nummer gebruikt in reclame voor meer aandacht

Ondanks dat het nummer niet officieel werd uitgebracht was er gelukkig dj Ad Bouman. Hij draaide het nummer namelijk heel vaal op Radio Veronica. "De teleurstelling was groot, maar voor de bekendmaking kwam dat het nummer niet werd uitgebracht had ik 'm al in de top 10 gezet. Dat hielden we vol." Toch hadden ze extra aandacht nodig, dus hebben ze het nummer ook gebruikt voor een reclame. "De reclame werd meer gedraaid dan gepland stond, alleen maar om te zorgen dat de plaat bleef lopen en dat is in dit geval goed gelukt", vertelt Bouman.

Zanger Bill Kelly wist niet dat er in Nederland een reclame was gemaakt met daarin zijn nummer. Luister hieronder naar zijn reactie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Buoys in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 stond Give Up Your Guns van The Buoys in de NPO Radio 2 Top 2000 op op plek 1659.

Ster advertentie
Ster advertentie