NPO Radio 2 Top 2000

UB40 had geen idee dat Red Red Wine van Neil Diamond was

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. UB40 had geen idee dat Red Red Wine van Neil Diamond was

UB40-frontman Ali Campbell viert vandaag zijn 64ste verjaardag. Ter ere daarvan duiken we in Red Red Wine: de hoogste notering van de band in de NPO Radio 2 Top 2000 in 2023.

Reggaeband UB40 neemt in 1983 Red Red Wine op. 5 jaar later wordt het nummer pas een hit - en niet zomaar een hit, maar een regelrechte nummer 1 op de Billboard Hot 100.

Negus Diamond

UB40 is ervan overtuigd dat ze een cover opnemen van Jamaicaanse zanger Tony Tribe, die zijn versie van Red Red Wine opneemt in 1969. De band komt er pas achter dat het origineel van Neil Diamond is als het nummer bovenaan de hitlijsten staat. “Het grappige van dit nummer is dat we het alleen kenden als reggaenummer. We hadden geen idee dat Neil Diamond het heeft geschreven”, vertelt leadzanger Ali Campbell in het boek 1000 UK #1 Hits. Trompettist en zanger Astro beaamt dit: “Zelfs toen we de credits zagen waar N. Diamond stond, dachten we dat het een Jamaicaanse artiest was die Negus Diamond heette of zoiets.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Favoriete cover

Neil Diamond geeft op zijn Reddit aan dat UB40's versie van Red Red Wine een van zijn favoriete covers is van een van zijn nummers. Maar die erkenning hebben de mannen van UB40 helaas nooit gehad. "Neil vindt het waarschijnlijk hartstikke irritant dat mensen denken dat het ons nummer is", vertelt Campbell aan Billboard. "Hij heeft er natuurlijk een hoop geld aan verdiend, maar hij heeft nooit een kaartje met een bedankje gestuurd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verdrietig nummer

De meeste mensen associëren het nummer met vrolijkheid en gezelligheid, maar dat is in de kern niet waar het nummer over gaat. "Het is eigenlijk een heel verdrietig nummer. Het gaat over een vent die zijn verdriet en problemen wegdrinkt", vertelt Campbell. Toch brengt de muziek een positief gevoel met zich mee. "Het komt door de drum en de bas. Het verandert de sfeer van alles."

UB40 in de NPO Radio 2 Top 2000

De reggaeband staat in 2023 4 keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is Red Red Wine op plek 656.

Ster advertentie
Ster advertentie