NPO Radio 2 Top 2000

Leonard Cohen (82) overleden

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Leonard Cohen (82) overleden

De Canadese singer-songwriter Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn management op Facebook. Cohen kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd onderstaand bericht op de Facebookpagina van de zanger geplaatst:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schrijver

Leonard Cohen wordt geboren op 21 september 1934 in het Canadese Montreal. Hij begint zijn carrière als schrijver. Sterker nog, hij begint pas echt met professioneel muziekmaken nadat hij al enkele succesvolle boeken (The Favourite Game) en dichtbundels (Flowers For Hitler) heeft geschreven.

Terug naar muziek

Folkzangeres Judy Collins neemt in de jaren 60 'Suzanne' op en haalt Cohen over om naast het componeren weer voor zichzelf muziek te gaan maken. Dat heeft Cohen dan sinds zijn jeugd niet meer geprobeerd. Wanneer hij in 1967 optreedt, wordt hij opgemerkt door producer John Hammond Sr., en niet veel later tekent Cohen een contract bij Columbia Records.

The Songs Of Leonard Cohen

Het album The Songs Of Leonard Cohen wordt opgenomen, uitgebracht en slaat in als een bom. In 1969 komt het even melancholieke Songs From A Room uit, gevolgd door een live-album en Songs of Love and Hate (1971). Later ontmoet hij Jennifer Warnes, waarmee hij samenwerkt op Various Positions, met daarop ook de song 'Hallelujah'.

Inspiratie

De albums en nummers hebben talloze artiesten beinvloed en geïnspireerd, hetgeen in 1991 met I'm Your Fan (een knipoog naar het Cohen-album I'm Your Man) samenkomt: een album met daarop covers van onder andere R.E.M., Nick Cave en Pixies. In 2006 wordt er een documentairefilm geproduceerd: Leonard Cohen: I'm Your Man.

Succes

In 2012 komt Leonard Cohen op dan al hoge leeftijd terug met het album Old Ideas. Hierop zingt hij zwaarmoedig over onder meer religie en de dood. Het plan van de zanger is om definitief met pensioen te gaan na dit album. Het succes blijkt echter groter dan verwacht. Het album komt in Nederland op nummer 1 en daarmee lijkt Cohen populairder dan ooit.

Optredens in Nederland

Op hoge leeftijd is Leonard regelmatig in Nederland te vinden. Zo speelt hij in 2012 tweemaal in het Amsterdamse Olympisch Stadion en plant hij een jaar later een concert in de Ziggo Dome. Binnen een paar dagen speelt Cohen zowel Amsterdam als Rotterdam. Hij is dan nog goed bij stem, maar laat wel doorschemeren dat dit weleens zijn laatste optredens in Nederland kunnen zijn. Iets wat hij vier jaar eerder ook al doet tijdens concerten in Amsterdam en Rotterdam.

Popular Problems

Leonard Cohen lijkt echter onsterfelijk te zijn: op 80-jarige leeftijd brengt de zanger in september 2014 zijn dertiende studioalbum Popular Problems uit. Dit ook ter ere van zijn verjaardag op 21 september. De plaat wordt lovend ontvangen door de pers.

You Want It Darker

Ten slotte, in 2016, komt You Want It Darker, waarmee Cohen de oudste artiest ooit is met een nummer 1-notering in de Nederlandse albumlijst. Achteraf is de release van dit album bijna akelig precies gepland. In de titelsong zingt Leonard: "Hineni, hineni - I'm ready, my lord." Wat uit het Engels en Hebreeuws vertaald neerkomt op...

'Hier ben ik Heer, ik ben er klaar voor.'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie