NPO Radio 2 Top 2000

Reinhard Mey zingt Gute Nacht, Freunde in maar liefst drie talen

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Reinhard Mey zingt Gute Nacht, Freunde in maar liefst drie talen

In de Top 2000 a gogo Unplugged laat Reinhard Mey een bijzondere versie van zijn hit Gute Nacht, Freunde horen. Hij zingt het namelijk in het Duits, Frans én in het Nederlands.

In 1972 brengt Reinhard Mey het album Mein Achtel Lorbeerblatt uit. Het album is een groot succes en het nummer Gute Nacht, Freunde belandt in Nederland zelfs zeven weken in de Top 40. Mey had echter niet verwacht dat het nummer zoveel invloed zou hebben. "Toen ik dit schreef, wou ik gewoon een mooi liedje schrijven. Ik dacht niet: 'Dit zullen ze na mijn dood nog steeds zingen'. Ik heb als jonge man zomaar iets geschreven en ik ben dankbaar en gelukkig dat ik het als oude man nog steeds tegenkom", vertelt hij.

Schrijven is een therapie

Hij schrijft het nummer, omdat afscheid nemen voor hem een van de pijnlijkste dingen is. "Als ik ergens gelukkig ben geweest en dan moet zeggen: 'Adieu, ik ga', stemt me dat altijd droevig. Schrijven is voor mij een therapie. Als ik droevig word van een afscheid, wordt het makkelijker als ik het zing", aldus Mey. Maar de tekst zorgt ook voor behoorlijk wat ophef. Zo zingt hij in het refrein: 'Was ich nog zu sagen hätte, dauert eine Zigarette, und ein letztes Glas im Stehen'. Mey: "Met de zin 'duurt een sigaret' bedoel ik gewoon een bepaalde tijdsduur. Maar in godsnaam, rook niet. Ik ben ook gestopt."

In deze a gogo Unplugged zingt Reinhard Mey Gute Nacht, Freunde in maar liefst drie talen. Beluister het hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het nummer wordt vanaf 1976 ook de bekende tune van het programma NOS Met het Oog op Morgen. Oprichter Kees Buurman vertelt erover in de Top 2000 a gogo.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Reinhard Mey staat in 2020 met Gute Nacht, Freunde op de 1832e plek in de Top 2000. Benieuwd hoe hij het door de jaren heen heeft gedaan? Bekijk hier de statistieken.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie