NPO Radio 2 Top 2000

Alicia Keys schreef If I Ain't Got You na overlijden Aaliyah

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Alicia Keys schreef If I Ain't Got You na overlijden Aaliyah

If I Ain't Got You van Alicia Keys keert in 2020 terug in de Top 2000. Alicia schrijft het nummer naar aanleiding van de plotselinge dood van haar muzikale collega Aaliyah.

De zomer van 2001 eindigt op tragische wijze. Eind augustus overlijdt zangeres Aaliyah in een vliegtuigcrash en een paar weken later vinden de aanslagen in New York plaats. Iedereen is geraakt en zo ook Alicia Keys. Hoewel Alicia Aaliyah niet persoonlijk kende, voelt ze dat ze een sterke connectie zouden hebben gehad.

If I Ain't Got You

Alicia kan de gedachten over Aaliyah en de aanslagen niet uit haar hoofd zetten en de gebeurtenissen confronteren haar met de onvoorspelbaarheid van het leven. Als ze uiteindelijk zelf in een vliegtuig onderweg naar Los Angeles zit, beginnen haar handen te jeuken. Ze gaat bij aankomst zo snel mogelijk naar haar hotel, waar al een keyboard voor haar klaar staat. Met Aaliyah en de aanslagen in haar achterhoofd, schrijft Alicia de kern van If I Ain't Got You. We willen allemaal zoveel in het leven, maar wat maakt dat nu eigenlijk uit als je het niet kan delen met de mensen van wie je houdt? Alicia laat deze boodschap luid en duidelijk terugkomen met de tekst 'Everything means nothing, if I ain't got you'.

Bijna van Christina Aguilera

Naast het schrijven van haar eigen nummers, schrijft Alicia ook muziek voor andere artiesten. Rond de tijd dat Alicia If I Ain't Got You schrijft, krijgt ze een berichtje van Christina Aguilera met de vraag of zij een nummer voor haar wil maken. Als Alicia aan haar manager voorstelt om het net-geschreven If I Ain't Got You aan Christina te geven, gelooft hij zijn oren niet. "Ben je helemaal gek geworden?', zegt hij. "We geven haar dat nummer niet." Zelf is ze nog niet overtuigd. "Waarom niet?", reageert Alicia. "Ik schrijf nog honderd van zulke nummers, het is prima. Ik vind dat ze het moet horen." Uiteindelijk besluit ze toch om iets anders te schrijven voor Christina. Tot op de dag van vandaag is Alicia blij dat ze het nummer voor zichzelf heeft gehouden. In een interview vertelt ze: "Ik zal nooit vergeten dat ik If I Ain't Got You bijna had weggeven. Het is nog steeds een van mijn favoriete nummers die ik heb geschreven."

Bekijk de videoclip van If I Ain't Got You hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

If I Ain't Got You van Alicia Keys staat in 2020 in de Top 2000 op plek 1968. In totaal heeft ze dat jaar twee noteringen. Benieuwd hoe de muziek van Alicia Keys zich door de jaren heeft bewogen door de lijst? Bekijk dan hier de statistieken.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie