NPO Radio 2 Top 2000

De baanbrekende videoclip van Michael Jacksons Thriller kostte een half miljoen euro

foto: YouTube screenshot
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De baanbrekende videoclip van Michael Jacksons Thriller kostte een half miljoen euro

Thriller staat op het gelijknamige album uit 1982. Het nummer werd onder meer beroemd dankzij de revolutionaire videoclip, waarin Michael Jackson verandert in een weerwolf.

Voordat Michael Jackson de clip voor Thriller officieel als film uitbrengt, debuteert hij op 14 november 1983 zijn 14-minutenlange film in het Metro Crest Theater in Los Angeles. De videoclip, die werd gemaakt ter ondersteuning van de single, wordt beloond met een staande ovatie. Thriller was op meerdere punten een culturele mijlpaal en introduceerde uitgebreide choreografie, kostuums en dialoog in videoclips. Het introduceerde ook de lange muziekvideo, waarbij een minifilm voor een nummer wordt gemaakt. De video kostte een half miljoen dollar; op dat moment was het de duurste video ooit gemaakt.

De korte film, geregisseerd door John Landis, groeit uit tot de populairste video in de geschiedenis van MTV wanneer het netwerk deze in december begint uit te zenden. Het spookachtige Thriller is in het najaar van 1983 zo’n doorslaand succes dat MTV het nummer soms wel twee keer per uur draait. Het enorme succes zorgt er onder meer ervoor dat Michael Jackson met Thriller het bestverkochte album ter wereld op zijn naam heeft staan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geluidstechnicus Bruce Swedien over Thriller

Geluidstechnicus Bruce Swedien vertelt in deze Top 2000 a gogo docu uit 2008 over de totstandkoming van het bestverkochte album aller tijden. Daarnaast geeft hij een rondleiding langs tal van Thriller-memorabilia die nog aanwezig zijn in de studio waar het album werd opgenomen.

In de korte documentaire over het nummer snuffelt Swedien tussen de enorme hoeveelheid platen in zijn ​kast en stuit op de allereerste versie van Thriller. "Hier heb iets heel interessants. Dit is de demoversie van het nummer, waarvan de tekst is geschreven door Rod Temperton. Op dat moment heette de single nog Starlight en dat is later veranderd in Thriller."

Op de vraag wat de producer met de titeltrack Thriller wilde bereiken, hoeft hij geen seconde na te denken. "Het moest je de stuipen op het lijf jagen." Die spookachtige sfeer heeft Swedien ook in de studio proberen te creëren, door de volledige ruimte donker te maken en slechts één spot op Michael te richten.

Bekijk hieronder de Top 2000 A Gogo docu over Thriller:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Michael Jackson in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 staat Michael Jackson met 20 nummers in de NPO Radio 2 Top 2000. Met Thriller op plek 213. Benieuwd hoe Jacksons muziek zich door de jaren heeft bewogen door de lijst? Bekijk dan hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie