NPO Radio 2 Top 2000

Soundgarden gaat laatste nummers met Chris Cornell uitbrengen

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Soundgarden gaat laatste nummers met Chris Cornell uitbrengen

Na een slepende ruzie tussen de leden van Soundgarden en Vicky Cornell, de weduwe van Chris Cornell, mogen de laatste nummers die de frontman met de band opnam tóch uitgebracht worden. Beide partijen maakten het nieuws op hun socialmediakanalen bekend.

Chris Cornell maakte in de jaren 90 furore met Soundgarden, met wie hij onder andere het meesterwerk Superunknown uitbracht. Na een break-up in 1997 kwam de groep in 2010 weer bij elkaar, totdat de zanger zeven jaar later een eind aan zijn leven maakte.

Rechtszaak

In de laatste jaren van zijn leven ging Cornell nog met Soundgarden de studio in om te werken aan nieuw materiaal, dat tot op heden nooit verschenen is. De overgebleven leden van de grungeformatie wilden die nummers in 2019 uitbrengen, maar de weduwe van de zanger gaf aan dat de groep probeerde om haar familie van royalties te beroven en spande een rechtszaak aan.

Via de Instagrampagina's van Chris en Vicky Cornell werd bekendgemaakt dat de twee partijen buiten de rechtszaal tot een overeenkomst zijn gekomen, die betekent dat de onuitgebrachte nummers met Cornell toch het levenslicht gaan zien. "Deze verzoening luidt een nieuw partnerschap in tussen de twee partijen, die fans van Soundgarden over heel de wereld in staat stelt om de laatste nummers te horen waar de band met Chris aan werkte", luidt het statement. "De twee partijen zijn samengekomen om de eer te bewijzen aan Soundgardens ongelooflijke nalatenschap, en aan de onuitwisbare indruk die Chris heeft gemaakt op de muziekwereld, als een van de grootste songwriters en zangers aller tijden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het zou om zeven nummers gaan waar Cornell met Soundgarden aan werkte. Twee daarvan, Cancer en Stone Age Mind, zijn volledig door de frontman geschreven. De andere songs, Road Less Traveled, Orphans, At Ophians Door, Ahead of the Dog en Merrmas, schreef Cornell samen met bandleden van Soundgarden.

Soundgarden in de NPO Radio 2 Top 2000

Soundgarden is één keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000, met het van Superunknown afkomstige Black Hole Sun. In 2022 stond het nummer op plek 343 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie