NPO Radio 2 Top 2000

De eerste show van Bruce Springsteen in Nederland

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De eerste show van Bruce Springsteen in Nederland

Op 23 november 1975 speelden Bruce Springsteen en zijn E Street Band voor het eerst een show in Nederland. De show vond plaats in een stijf uitverkochte RAI in Amsterdam.

Tickets voor het concert waren enorm gewild en dus al weken voor het concert uitverkocht. Maar 3000 gelukkigen zouden uiteindelijk bij de legendarische show aanwezig zijn. Deze populariteit had Springsteen vooral te danken aan het album dat hij in de zomer voor deze tour uitbracht; Born To Run.

Springsteen had eerder al twee albums uitgebracht, namelijk Greetings from Asbury Park, N.J. en The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle. Die platen vielen goed in de smaak, maar pas door de release van Born To Run brak de Amerikaan door bij het grote publiek.

Bruce Springsteen in de RAI

Die allereerste show van Bruce Springsteen in Nederland draaide dan ook voornamelijk om die nieuwe plaat. Springsteen trapte de show solo af met een pianoversie van zijn Thunder Road. Daarna werd hij bijgestaan door zijn E Street band en speelden ze nummers als She's The One, Born To Run, Backstreets en Jungleland.

'Pretty memorable'

De aanwezige fans zijn het concert ongetwijfeld nooit vergeten, maar ook Springsteen heeft er goede herinneringen aan. Tijdens een latere show in Nederland, in 2002 in Ahoy Rotterdam, blikt hij terug op zijn eerste Nederlandse concert: "De eerste keer dat we Amerika verlieten speelden we vier shows in Europa, waarvan één in Amsterdam. Pretty memorable. Ik vertel dit voor iedereen die net zo oud is als ik... niet veel dus hier in de zaal."

Op YouTube zijn geluidsopnames te vinden van de hele show in de RAI:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie