NPO Radio 2 Top 2000

Steve Miller Band met vroege liveversie The Joker op Amerikaanse tv

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Steve Miller Band met vroege liveversie The Joker op Amerikaanse tv

Op 1 april kunnen we natúúrlijk niet om Steve Millers klassieker The Joker heen. Bekijk hier hoe hij het nummer in 1974 live speelde op de Amerikaanse televisie.

In 1973 verschijnt het achtste album van de Steve Miller Band - een flinke prestatie, aangezien de groep pas in 1966 gevormd werd. De titeltrack van die achtste plaat, The Joker, zou uitgroeien tot een van de grootste wapenfeiten uit de carrière van de Amerikaanse zanger.

Verwijzingen naar andere liedjes

Kenmerkend voor The Joker is de tamelijk bizarre tekst waar, in ieder geval op het eerste gehoor, weinig chocola van valt te maken. Maar een duik in het eerdere oeuvre van Steve Miller maakt in ieder geval enigszins duidelijk waar hij over zingt.

Quote

Some people call me the space cowboy, yeah / Some call me the gangster of love / Some people call me Maurice / 'Cause I speak of the pompatus of love

Steve Miller Band, The Joker

In het openingscouplet refereert Miller namelijk uitgebreid naar andere nummers die hij schreef. Zo brengt hij in 1969 het nummer Space Cowboy uit, Gangster of Love is afkomstig van zijn album Sailor uit 1968 en de naam Maurice is een verwijzing naar zijn nummer Enter Maurice uit 1972. In die track zingt hij ook over een "pompatus of love".

Daarnaast citeert Miller in The Joker uit de tekst van het nummer Lovey Dovey van The Clovers. Zij zongen in 1953 al "You're the cutest thing that I've ever seen / Really love your peaches, wanna shake your tree".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Joker groeit ook uit tot een populair nummer onder stoners, vanwege de woorden "a midnight toker". Een toker is iemand die een hijs neemt van een joint.

Maar het zijn niet alleen de blowers die de track weten te vinden: The Joker groeit uit tot een van de populairste werken die Steve Miller ooit heeft uitgebracht. Het nummer verschijnt twee keer op single, in 1978 en in 1990, en komt allebei de keren in de Nederlandse hitlijsten terecht. Het meeste succes is er in 1990, dan bereikt Miller de toppositie. Die tweede opleving heeft het nummer te danken aan het gebruik in een reclame van een spijkerbroekenmerk.

Live bij The Midnight Special

In januari 1974, een paar maanden na de release van The Joker, speelt Miller het nummer in het Amerikaanse tv-programma The Midnight Special. Bekijk die vroege live-uitvoering van de klassieker hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Joker in de NPO Radio 2 Top 2000

The Joker van de Steve Miller Band is in 2022 voor het eerst niet in de NPO Radio 2 Top 2000 te vinden. In alle andere edities stond het nummer wel in de lijst der lijsten, met een notering op plek 869 in 2000 als hoogtepunt.

Ster advertentie
Ster advertentie