Artiest

Steve Miller Band

  1. Artiestenchevron right
  2. Steve Miller Band
Amerikaanse band rond bluesgitarist en zanger Steve Miller, die zijn grootste successen kent met de veelgecoverde hit 'Fly Like An Eagle' en het nummer 'The Joker'. De huidige bezetting is Steve Miller, Jacob Petersen, Joseph Wooten, Kenny Lee Lewis, Sonny Charles en Gordy Knudtson en de band heeft 36 ex-leden.

Les Paul

Steve Miller wordt in 1943 geboren als zoon van een zangeres en een muziekgekke pathologist. Zijn vader koopt na de oorlog een professionele bandrecorder en hij leert in de lokale jazzclub veel artiesten kennen. Er komen regelmatig artiesten thuis bij de familie Miller waar wordt gespeeld en opgenomen. Gitarist Les Paul is een graag geziene gast bij de familie Miller. Hij is ook degene die de dan pas 5 jaar oude Steve zijn eerste gitaarles geeft.

Eerste band

Als Steve een jaar of 7 is, verhuist de familie van noordelijke Milwaukee naar het zuidelijke Dallas. Ook hier blijven regelmatig muzikanten langskomen. Als bluesgitarist T-Bone Walker op een dag langskomt houdt Steve's vader Steve thuis om hem mee te laten genieten van Walker's gitaarspel. De jonge Steve wordt helemaal verliefd op de blues. Een jaar later (als Steve pas 12 is) richt hij zijn eerste band op: The Marksmen. Om er zeker van te zijn dat zijn moeder hem naar optredens zou rijden leert hij zijn broer Buddy bas spelen en haalt hem vervolgens bij de band. The Marksmen zijn vrij succesvol, uiteindelijk krijgt de jonge band zelfs optredens in andere staten.

The Ardells

Na 5 jaar houdt de band op met bestaan als Steve gaat studeren aan de Universiteit van Wisconsin. Hij zoekt daar weer een nieuwe band bij elkaar: The Ardells. Steve is de motor achter de band, hij regelt het management, speelt gitaar en zingt. Nadat Steve zijn vriend en ex-The Marksmen gitarist Boz Scaggs bij de band haalt worden ze vrij succesvol in de regio. Na vier jaar met The Ardells vertrekt Steve naar Denemarken om verder te studeren in Kopenhagen.

Blues

Als hij terug komt in de VS wordt hij in Chicago gegrepen door de daar zeer populaire bluesstroming. Een concert van de Paul Butterfield Blues Band raakt hem zo veel dat hij zijn bijna afgeronde studie laat voor wat het is. Hij verhuist naar Chicago en gaat aan het werk als sessiemuzikant. Miller richt met toetsenist Barry Golberg de band World War Three op. De naam wordt al snel vervangen door The Miller-Goldberg Blues Band. De band krijgt een contract bij platenmaatschappij Epic waarop de single 'Mothers Song' uitkomt. De band krijgt een plek als huisband in een New Yorkse club.

Busje

Als Miller terugkomt in Chicago blijkt dat de blues aardig doodgebloed is, en de band gaat uit elkaar. Steve gaat aan het werk als sessiemuzikant en besluit al snel dat hij een muziekstudie wil gaan volgen. Als hij niet toe wordt gelaten verkoopt hij al zijn boeken en koopt een busje om daarmee naar de westkust te gaan. Hij eindigt in San Francisco waar 'The Summer Of Love' op dat moment zijn hoogtepunt beleeft. Steve besteedt zijn laatste 5 dollar aan een kaartje voor de show van de Paul Butterfield Blues Band en Jefferson Airplane. Paul Butterfield herkent Steve en vraagt hem om even op het podium mee te komen spelen. Steve's optreden wordt zeer goed ontvangen door het publiek en Steve besluit een tijdje in San Francisco te blijven hangen.

Capital Records

Steve richt weer een band op: The Steve Miller Blues Band. Na een korte periode viel de band wat uit elkaar. Steve haalt weer vriend Boz Scaggs erbij en verandert de bandnaam in de Steve Miller Band. De bijdrage van de band aan de film Revolution wordt door het dan nog jonge tijdschrift Rolling Stone de hemel in geprezen. Die recensie levert de band een platendeal met Capital Records op.

Steve Miller Band

Het eerste album van de band, Children Of The Future, wordt in Engeland opgenomen. Eenmaal terug in de States duikt de band een maand na de release van het eerste album alweer de studio in voor de opvolger Sailor.  Enkele maanden na Sailor wordt in Engeland Brave New World opgenomen. Net voordat Steve terug gaat naar de VS met de masters van het album loopt hij Paul McCartney tegen het lijf. Hij vraagt de ex-Beatle om mee te spelen. Zo verschijnt de single 'My Dark Hour' waarop McCartney drumt, zingt en bast. Ondanks enkele personeelswisselingen (onder andere Boz Scaggs verlaat de band) blijft Steve gewoon doorgaan. Albums A Brave New WorldYour Saving Grace en Number 5 presteren goed in de albumlijsten. De band is constant onderweg. Of er wordt getoerd, of er wordt aan nieuw materiaal gewerkt. Optredens gebeuren onder andere samen met grote namen als The Doors, Grateful Dead en Sly and The Family Stone.

Ongeluk

Als Steve in 1971 richting het vliegveld rijdt krijgt hij een ongeluk, en is als gevolg 8 maanden lang uitgeschakeld. De albums Recall The Beginning en Anthology verschijnen nog, maar Steve is tijdens zijn rustperiode een nieuwe weg ingeslagen qua muziek. Hij produceert het volgende album The Joker zelf, en met succes, de plaat behaalt goud. 

Fly Like An Eagle

Steve besluit het rustig te houden en sluit zich anderhalf jaar lang op in zijn studio en komt slechts een paar keer even boven water voor een optreden. Resultaat van deze eenzame opsluiting zijn 24 nummers die in 2 weken op worden genomen in San Francisco. Na ruim een half jaar fine tunen en afmixen is het resultaat het album Fly Like An Eagle. De titelsong van het album wordt een grote hit. Ook het volgende album, Book Of Dreams, wordt zeer goed ontvangen. De band breekt ook door in de rest van de wereld. De populariteit van de band is gigantisch, toppunt is een concert voor 100.000 man in het Oakland Coliseum.

Abracadabra

Het album Abracadabra, waar ook de gelijknamige single op staat, is commercieel een groot succes en levert de band hun eerste platina plaat op. In 1988 verschijnt het album Born 2 B Blue, een album waarop Steve teruggrijpt naar de muzikale roots uit zijn jeugd. Dan scoort The Steve Miller Band in 1990 nog één keer een grote hit. 'The Joker' wordt opnieuw uitgebracht voor een reclame van Levi's. De single komt op 1 in de Nederlandse, Engelse en Amerikaanse hitlijsten. Drie jaar later verschijnt het album Wide River en daarna wordt het een tijdje stil.

Bingo!

En dan is er in 2010 opeens weer een nieuw studioalbum van The Steve Miller Band. Bingo! staat echter vol met covers van artiesten als B.B. King, Lowell Fulson, Jimmy Reed, and Jimmie Vaughan. Tegelijkertijd met het album Bingo! wordt het album Let Your Hair Down opgenomen. Dit album verschijnt in 2011.