NPO Radio 2 Top 2000

Bijna weggegooide hit: 'Ain't No Sunshine'

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Bijna weggegooide hit: 'Ain't No Sunshine'

Bill Withers ligt op zijn 32e niet op koers voor een grote muziekcarrière. 'Ain’t No Sunshine' is de eerste, onwaarschijnlijke, hit voor deze laatbloeier.

32

Bill Withers is 32 en werkt in een vliegtuigonderdelenfabriek. Hij speelt pas een paar jaar gitaar. Tussen zijn diensten door schrijft hij liedjes op het ding, dat hij kocht in een kringloopwinkel. Hij heeft net genoeg gespaard om een ruwe demo op te nemen. De grote labels zeggen ‘nee’.

Adresboekje

Dan komt Withers via-via bij Booker T Jones terecht, muziekproducer van het fameuze platenlabel Stax. Die kijkt in zijn adresboekje en regelt de beste muzikanten van dat moment, waaronder Stephen Stills van Buffalo Springfield en Crosby, Stills & Nash op leadgitaar.

Werkschoenen

Withers komt aan bij de studio, in zijn rammelbak en met zijn werkschoenen aan, een opschrijfboekje met liedjes in de hand. Als hij al die gevestigde muzikanten ziet, vraagt hij voorzichtig aan Booker T: "Wie gaat de liedjes eigenlijk zingen?"

"Jij, Bill."

Onder de indruk

Als Withers ‘Ain’t No Sunshine’ inzingt, heeft hij de tekst nog niet helemaal af. Hij zingt: "I know, I know, I know..." Graham Nash, Stephen Stills en Booker T zeggen: "Houden zo, niks meer aan doen!" Withers is onder de indruk van de beroemde mannen en stemt in.

B-kantje

'Ain’t No Sunshine’ wordt aanvankelijk uitgebracht als B-kantje van een ander nummer, ‘Harlem’. Maar zoals dat soms gaat, slaat de B-kant aan. Bill Withers heeft zijn eerste hit te pakken. De werkschoenen kunnen uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

STEM OP DE NPO RADIO 2 SOUL & JAZZ LIJST

Tijdens het NPO Radio 2 Soul & Jazz Weekend, op 14 en 15 juli, worden jouw favorieten platen gedraaid. Welke nummers mogen er volgens jou écht niet ontbreken? Je hebt tot vrijdag 13 juli 12.00 uur om te stemmen.

STEM HIER

NPO RADIO 2 SOULNIGHT

De beste Soul & Jazz platen hoor je altijd online via NPO Radio 2 Soul & Jazz en natuurlijk elke zaterdagavond tijdens de Soulnight. Op 14 en 15 juli zendt NPO Radio 2 live uit vanaf North Sea Jazz!

Foto: ANP/KIPPA

Ster advertentie
Ster advertentie