NPO Radio 2 Top 2000

Patti Smith sluit CBGB met marathonoptreden in 2006

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Patti Smith sluit CBGB met marathonoptreden in 2006

CBGB geldt als een van de belangrijkste plekken in de geschiedenis van punk en new wave. Op 15 oktober 2006 verzorgt Patti Smith het allerlaatste optreden in de legendarische New Yorkse club.

Sinds de opening in 1973 is CBGB het epicentrum van de New Yorkse punk- en new wavescene. Artiesten als Ramones, Talking Heads, Blondie en Patti Smith groeiden na hun vroege optredens in de club uit tot wereldwijde vertegenwoordigers van hun genres. Toen bekend werd dat CBGB in 2006 zou gaan sluiten, gebeurde dat in stijl, met Blondie op 14 en Patti Smith op 15 oktober als allerlaatste optredende artiesten.

"Wij kunnen CBGB in ons hart houden, maar de nieuwe generatie artiesten zullen hun eigen plekken om te spelen moeten vinden", zei Smith op die afsluitende avond. "Ze zullen een shithole vinden en daar muziek gaan maken, net zoals wij dat gedaan hebben."

Bekende gasten

Op die laatste avond in CBGB zet Patti Smith een marathonoptreden van maar liefst drie uur neer. Daarbij speelt de zangeres eigen tracks als Gloria, Redondo Beach en Birdland, maar zijn er ook covers The Rolling Stones' Gimme Shelter en My Generation van The Who.

Bovendien brengt Smith een ode aan de artiesten die hun sporen verdienden in CBGB. Television-gitarist speelt mee op een uitvoering van een van zijn tracks, Marquee Moon, en daarnaast staat er ook nog een Ramones-medley met onder andere Blitzkrieg Bop, Beat on the Brat en Sheena is a Punk Rocker op de setlist. Een ander bekend gezicht op het podium is dat van Red Hot Chili Peppers-bassist Flea, die om middernacht tijdens het optreden ook nog eens zijn verjaardag viert.

Bekijk het volledige optreden van Patti Smith in CBGB hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Patti Smith in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 is Because the Night de enige notering voor Patti Smith Group in de NPO Radio 2 Top 2000. Het door Bruce Springsteen geschreven nummer staat op plek 1581 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie