NPO Radio 2 Top 2000

Narcotic van Liquido werd geschreven op tweedehands keyboard met jengeltoon

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Narcotic van Liquido werd geschreven op tweedehands keyboard met jengeltoon

In de Top 2000 a gogo vertelt Wolfgang Schrödl van Duitse band Liquido over debuuthit Narcotic.

Narcotic is eigenlijk compleet te danken aan een onbekende man. Wolfgang schreef het nummer namelijk op een tweedehands keyboard waarop de vorige eigenaar een aantal geluiden had vooringesteld. Wolfgang vertelt: "Ik was de enige persoon die exact deze geluiden had, omdat die oudere man ze had gecreëerd." Het geluid dat het keyboard gaf, was volgens Wolfgang een 'jengeltoon'. "Je schrijft zo'n melodie niet op een piano. Door dit jengelgeluid kwam ik vanzelf tot de melodie van Narcotic."

Doorbraak liet op zich wachten

Hoewel Narcotic sinds 2013 niet weg te denken is uit de NPO Radio 2 Top 2000, kenden zowel het nummer als de band geen goede start. "Geen één platenmaatschappij zag iets in ons", aldus Schrödl. Narcotic belandde uiteindelijk bij een groot platenlabel. De medewerker die het nummer hoorde, nam uitgebreid de tijd om de band te antwoorden. Positief was de brief echter niet. "Weten jullie wel wat een platenmaatschappij wil horen? Luister naar de radio", stond in de brief geschreven. "Ze zeiden: 'Stuur ons niet deze troep, het is verschrikkelijk slecht.'" Toch gaf Liquido niet op.

Schwimmbad Club

In zijn jeugd ging Wolfgang vaak naar concerten in de Schwimmbad Club; een kleine club voor 200 man. Grote bands als Nirvana en Red Hot Chili Peppers speelden hier voordat ze doorbraken. "We gingen iedere woensdag naar de Indiepop-avond. Als je destijds had gevraagd wat mijn droom was, was het daar op dat podium staan."

Toen Narcotic een wereldhit werd, kwam Wolfgangs droom uit: "Ons optreden in de Schwimmbad Club had de langste rij ooit. Wat was ik toen trots. Het was ónze club en er waren zoveel mensen." De man van het platenlabel die hen eerder de les had gelezen, werd ontslagen. "De baas had hem gezegd: 'Jij vond dit nummer niks en nu is het een wereldhit.'" Narcotic werd de grootste debuuthit in 20 jaar tijd in Duitsland.

Waarom vond Wolfgang dat de band te vroeg op het podium stond? Kijk hieronder de hele Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Liquido in de Top 2000

Ook in 2022 staat Narcotic hoog in de Top 2000. Het nummer was goed voor de 486e plek. Narcotic is daarmee zes plekken gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Bekijk in de statistieken hoe het nummer door de jaren heen door de lijst is gestegen en gedaald.

Foto omslag: Schermafbeelding YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie