NPO Radio 2 Top 2000

Sound and Vision is een nieuwe start voor David Bowie

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Sound and Vision is een nieuwe start voor David Bowie

Sound and Vision zorgde voor een keerpunt in het leven van David Bowie. Het nummer is de eerste single van zijn album Low, de plaat waarmee de Brit zijn fameuze Berlin Trilogy aftrapt.

Sound and Vision was de eerste single van Bowies album Low, een plaat waarmee de Engelsman het experiment opzoekt. De zanger laat zich inspireren door elektronica en ambient, wat voor een minder toegankelijke sound zorgt ten opzichte van zijn eerdere platen. Platenlabel RCA was in eerste instantie ook niet bijzonder enthousiast over Low en single Sound and Vision.

Die zorgen bleken ongegrond: Sound and Vision groeide haalt de derde plek van de Engelse hitlijsten en hoewel de muziekpers in eerste instantie gemixt reageert op Low, staat het albums inmiddels bekend als een van de hoogtepunten uit het oeuvre van Bowie. In 2007, dertig jaar na de release van het album, blikt de BBC terug op de plaat en schrijft dat de plaat aan de basis staat van het post-punkgenre. "Zonder Low hadden we geen Joy Division, geen Human League, geen Cabaret Voltaire en - hoogstwaarschijnlijk - geen Arcade Fire. De nalatenschap van Low blijft voortleven."

The Thin White Duke

De jaren voor Low waren een donkere periode voor Bowie. De zanger zag er erg dun en bleek uit. Zijn haren zaten strak in het gel en hij noemde zichzelf The Thin White Duke. De Duke gebruikte met regelmaat cocaïne, zo vaak dat het zijn dood had kunnen zijn. Het zorgde ervoor dat Bowie zich achteraf niets meer kon herinneren van de opnames van zijn album Station to Station uit 1976. Na dit album is de zanger van zijn vrouw vervreemd en zet hij een punt achter de samenwerking met zijn manager.

Er volgt een jaar van creatieve droogte, waarin Bowie niet in staat is om nummers te schrijven. "Die hele periode tot en met 1976 was waarschijnlijk het slechtste jaar of anderhalf jaar van mijn leven", vertelt hij in een interview 1980.

Iggy Pop en Brian Eno

De zanger vertrekt vervolgens vanuit zijn woonplaats Los Angeles, waar zijn cocaïneverslaving ontstond, om zich terug te trekken naar Frankrijk. Daar is Bowie vastbesloten om zichzelf en zijn muziek opnieuw uit te vinden, en gaat hij het gevecht met zijn drugsverslaving aan. Hij produceert het album The Idiot van Iggy Pop (met onder andere de track China Girl, later een hit voor Bowie zelf) en beluit zelf ook de studio in te duiken. Na die eerste opnamesessies in een chateau in Frankrijk, trekt het duo naar Berlijn om Low af te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor de sessies van Low schakelt Bowie producer Brian Eno (Roxy Music, Talking Heads) in. Voor Sound and Vision, oorspronkelijk bedoeld als instrumentale song, vraagt Eno de sessiemuzikanten om zo ver mogelijk buiten hun comfort zone te treden. In plaats van traditionele muzikale instructies, omschrijft hij landschappen en beelden die als inspiratie voor hun muziek moeten dienen. Ook maakt Eno de keuze om in Sound and Vision de zangpartij van Bowie pas na anderhalve minuut zijn intrede te laten maken, om met de verwachtingen van de luisteraar te spelen.

De tekst die Bowie uiteindelijk voor Sound and Vision schrijft, is een groot contrast ten opzichte van de behoorlijk vrolijke, aanstekelijke backing track van het nummer. De zanger beschrijft hoe hij zich tijdens zijn afkickproces opsluit in een kamer, "wachtend op het cadeau van gehoor en zicht". Zelf omschrijft de zanger het nummer later als het nummer waarin hij zichzelf terugtrekt.

"Het was een bijzonder verdrietig nummer voor me", zegt Bowie in 2003 over Sound and Vision. "Ik deed erg hard mijn best om mezelf uit een verschrikkelijke periode uit mijn leven te sleuren. Ik zat opgesloten in een kamer in Berlijn, waarin ik mijn leven weer op de rails probeerde te krijgen en om geen drugs meer te gebruiken. Ik zou nooit meer gaan drinken. Het was de eerste keer dat ik besefte dat ik mezelf om zeep aan het helpen was, en dat het tijd was om iets te doen aan mijn fysieke toestand."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Berlin Trilogy

Het album Low is het eerste album van de Berlin Trilogy van Bowie, die wordt gevolgd door Heroes en Lodger. Low was bij platenlabel RCA niet populair, maar werd na de release in 1977 toch een kritisch en commercieel succes. Ook Sound and Vision doet het goed, ondanks een weigering van Bowie om iets te doen ter promotie van de track. De BBC duikt echter op de muziek en besluit om het intro van Sound and Vision te gebruiken in trailers voor meerdere tv-programma's. Mede daardoor weet de track het tot de derde plek in de Britse hitlijsten te schoppen.

David Bowie in de NPO Radio 2 Top 2000

David Bowie staat met maar liefst 22 nummers in de NPO Radio 2 Top 2000. Sound and Vision staap op plek 931. het hoogst genoteerde nummer is Heroes op plek 24.

Ster advertentie
Ster advertentie