NPO Radio 2 Top 2000

De bijzondere band tussen Nothing But Thieves en Amsterdam

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De bijzondere band tussen Nothing But Thieves en Amsterdam

De band Nothing But Thieves brengt in 2017 de single Amsterdam uit. Waarom het nummer vernoemd is naar onze hoofdstad lees je hieronder.

In 2017 brengt Nothing But Thieves het album Broken Machine uit, de tweede plaat van de Britse rockband. "Het album schreven we achterin de tourbus", vertelt de band tijdens een interview met Toazted.

Vergeleken met hun debuutalbum uit 2015 hebben de teksten uit het tweede album een zwaardere lading. Broken Machine gaat over de periode die de band na het uitbrengen van hun debuutalbum meemaakt, maar ook over de worsteling van frontman Conor met zijn mentale gezondheid. Het is een periode met zowel hoogte- als dieptepunten. Dat ook blijkt uit het ontwerp voor de albumhoes wat volgens Conor Mason een Kintsugi is. "Het staat symbool voor zaken zoals geestelijke gezondheid en politieke systemen die falen en uiteindelijk weer hersteld kunnen worden en tot iets moois uitgroeien."

Op zoek naar ontspanning

Amsterdam gaat over het vastzitten in een alledaags en routineus leven, waarbij je het gevoel hebt dat je gevangen zit en smacht naar iets nieuws en opwindends. "Het is een diepgeworteld lied over frustraties", vertelt Mason tegen NME. "Het is een donker, boos en frustrerend nummer." Die frustratie en Masons wens om los te komen van zijn beperkingen is ook terug te horen in de songtekst: "Dus ik sloeg mijn hoofd tegen de muur, opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw."

De bandleden laten weten aan de stad te denken wanneer ze verlichting zoeken. Broken Machine is dan ook een ode aan onze hoofdstad. De liefde voor Amsterdam hoor je duidelijk terug: "Ik liet mijn hart in Amsterdam, waar ik kon dromen en de nachten lang waren", luiden de lyrics. "Amsterdam is een plek waar we, denk ik, allemaal ontspanning maar ook onszelf hebben gevonden", vertelt Mason.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lowlands 2023

Nothing But Thieves is een graag geziene gast op festivals en is ook dit jaar weer te bewonderen op onder andere Pukkelpop en Lowlands. Op het laatstgenoemde festival staan de rockers deze zomer als headliner. Als ze op het Alpha podium na hits als Welcome To The DCC en Sorry Amsterdam inzetten, wordt de liefde tussen de band en hun Nederlandse fans opnieuw bevestigd. De dankbaarheid, dansbaarheid en de indrukwekkende uithalen van Conor maken duidelijk een hoop los bij de samengedromde festivalgangers, die uit volle borst inhaken.

Het optreden van Nothing But Thieves op Lowlands 2023 check je hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nothing But Thieves in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Nothing But Thieves drie keer in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is Impossible (Orchestral Version Live at Abbey Road) op plek 77.

Ster advertentie
Ster advertentie