NPO Radio 2 Top 2000

Soundtrack van The Bodyguard was bijna geen I Will Always Love You

foto: YouTube screenshot
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Soundtrack van The Bodyguard was bijna geen I Will Always Love You

Op 25 november 1992 ging The Bodyguard, met in de hoofdrol Whitney Houston, in première. De film werd razend populair, mede dankzij de succesvolle soundtrack, maar die was er bijna niet geweest. Ook hebben we nog een aantal andere feitjes over I Will Always Love You op een rijtje gezet.

In 1992 wordt I Will Always Love You nieuw leven ingeblazen, maar dan door Whitney Houston. De zangeres grijpt de hoofdrol in de film The Bodyguard nadat Diana Ross de rol heeft afgeslagen. En hoewel de kritiek op Whitneys acteerkunsten niet mals is, wordt de film een gigantisch succes. Dat geldt ook voor haar uitvoering van I Will Always Love You.

Toch komt dat succes enigszins toevallig tot stand. In eerste instantie is het namelijk helemaal niet de bedoeling om I Will Always Love You als soundtrack op te nemen. Eigenlijk staat Jimmy Ruffins What Becomes of the Brokenhearted gepland als titeltrack, maar die plaat blijkt kort daarvoor te zijn gebruikt voor de film Fried Green Tomatoes. Houstons tegenspeler Kevin Costner komt met het idee op de proppen om I Will Always Love You als soundtrack te gebruiken. Coster is fan van de cover die de Amerikaanse zangeres Linda Ronstadt in 1975 heeft uitgebracht.

Whitney's producer David Foster vindt het een prima idee. Hij gaat zelfs naar de winkel om de cover van Linda Ronstadt te kopen zodat Whitney kan oefenen. Dolly Parton geeft toestemming voor het gebruik. De zangeres hoort lange tijd niets meer over het gebruik van de ballad, tot ze op een dag in de auto zit en het nummer op radio voorbij hoort komen. "Whitney zong het zo ongelooflijk goed dat ik er helemaal ondersteboven van was", vertelt ze later.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het origineel is niet van Whitney Houston

Voordat Whitney Houston I Will Always Love You in 1992 tot een groot succes maakt, wordt het origineel in 1967 geschreven door niemand minder dan Dolly Parton. De countryzangeres bereikt de top van de countryhitlijsen wanneer ze het nummer in 1979 uitbrengt op haar album Jolene. Dolly heeft niet veel tijd nodig om een hit te schrijven, in een interview bij de Bobby Bones Show vertelt Parton dat ze denkt dat ze Jolene en I Will Always Love You op dezelfde dag schreef.

In 1982 scoort ze er nog een keer een grote hit mee, omdat het in de film The Best Little Whorehouse in Texas ​zit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

I Will Always Love You is geen liefdesliedje

Hoewel de titel anders doet vermoeden, is I Will Always Love You oorspronkelijk helemaal geen liefdesliedje. Dolly Parton schrijft het nummer voor haar ontdekker en mentor Porter Wagoner, omdat ze graag muziek wil maken zonder hem. "Ik schreef dat lied om te zeggen: 'Dit is hoe ik me voel. Ik zal altijd van je houden, maar ik moet gaan'", vertelt Parton.

Dolly speelt het lied voor hem op de ochtend nadat ze het heeft geschreven. Blijkbaar komt de boodschap over, de zangeres vertelt dat Wagoner in tranen was toen ze klaar was, en hij het het mooiste nummer wat hij ooit had gehoord noemde. Het jaar daarop kondigen Parton en Wagoner formeel hun splitsing aan na een samenwerking van zeven jaar.

Elvis Presley nam bijna een cover op van het nummer

Elvis Presley was groot fan van I Will Always Love You en wilde een cover van het nummer uitbrengen. In eerste instantie is Parton enthousiast, maar na een gesprek met de manager van Elvis, kolonel Tom Parker, ziet ze er toch vanaf. Parker wil alleen een cover opnemen als Parton 50% van de publicatierechten aan Elvis overhandigt, een veel voorkomende eis in die tijd. Dolly weigert, maar heeft wel moeite met de beslissing: "Het brak mijn hart, want ik hield van Elvis. Ik heb de hele nacht gehuild. Andere mensen zeiden: 'Je bent gek. Het is Elvis Presley, ik zou hem alles geven.' Ik zei: 'Dat kan ik niet. Iets in mijn hart zegt dat ik dat niet moet doen.'"

Hoewel Dolly graag Elvis' cover had willen horen, blijkt de keuze hem geen toestemming te geven heel goed voor haar uit te pakken. Zo vertelt ze in een interview met Mojo: "Ik zou een moord hebben gepleegd om hem het nummer te horen zingen. Maar uiteindelijk, toen Whitney het opnam, was ik blij dat ik mijn keuze volhield." Dollys beslissing om haar publicatierechten niet weg te geven heeft haar in de afgelopen decennia miljoenen dollars aan royalties opgeleverd.

I Will Always Love You is de bestverkochte soundtrack aller tijden

Van Whitneys I Will Always Love You cover zijn wereldwijd meer dan 45 miljoen exemplaren verkocht. Hiermee heeft The Bodyguard de bestverkochte soundtrack aller tijden op zijn naam staan.

I Will Always Love You in de NPO Radio 2 Top 2000

Zowel de versies van Whitney Houston als Dolly Parton van I Will Always Love You staan in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2021 staat het origineel van Parton op plek 1105, de cover van Houston staat op plek 714.

Ster advertentie
Ster advertentie