Artiest

Dolly Parton

  1. Artiestenchevron right
  2. Dolly Parton
Door haar neefjes en nichtjes wordt zij liefkozend Aunt Granny genoemd maar voor de meeste Amerikanen is zij toch echt Miss Dolly, de onbetwiste Queen Of Country Music. Dolly Parton is één van de beroemdste en beslist sympathiekste countryzangeressen die Amerika ooit heeft voortgebracht. Beroemd vanwege haar hoge stemgeluid en enorme boezem – die zij voor maar liefst 600.000 dollar liet verzekeren – is Dolly niet alleen zangeres maar ook actrice, zakenvrouw en filantroop.

Hart

Dolly Rebecca Parton wordt op 19 januari 1946 geboren in Sevierville, Tennessee als vierde telg uit een straatarm gezin met twaalf kinderen. Later zal zij samen met haar man Carl een aantal van haar jongere broertjes en zusjes in huis nemen om hen op te voeden. Van jongs af aan is Dolly gek op de gospels en spirituals die in de kerk worden gezongen. Dolly zingt zelf ook. Op negenjarige leeftijd treedt zij voor het eerst op in een radioshow, waar ze een countryliedje zingt. Vier jaar later staat Dolly op het podium van de Grand Ole Opry, de beroemde countrytempel in Nashville. Daar ontmoet zij Johnny Cash die haar aanraadt naar niets of niemand te luisteren en vooral haar hart te volgen. Dat doet Dolly. Op dezelfde dag dat zij in 1964 haar middelbare school afrond, vertrekt ze naar Nashville met maar één doel voor ogen: een beroemd countryzangeres worden. Dolly is dan achttien lentes jong.

Eerste hitje

In 1965 brengt Dolly haar eerste plaatje uit. Maar het ‘bubblegum’ popliedje 'Happy Happy Birthday Baby' doet vrijwel niets. In 1966 treedt zij in het huwelijk met Carl Thomas Dean, eigenaar van een asfaltbedrijf, met wie ze tot op de dag van vandaag getrouwd is. Het echtpaar blijft kinderloos tot groot verdriet van Dolly. Met toestemming van haar platenmaatschappij blijft Dolly eigen countryliedjes schrijven en zingen. Met haar oom Bill Owens schrijft ze twee succesvolle countryliedjes voor Skeeter Davis en Hank Williams Jr. In 1967 scoort Dolly met het nummer 'Dumb Blonde' – één van de weinige liedjes die zij niet zelf heeft geschreven - haar eerste countryhitje. Het singletje behaalt een 24ste plaats in de Amerikaanse countrycharts.

Ster

Eind 1967 wordt Dolly gevraagd Norma Jean te vervangen in The Porter Wagoner Show, een wekelijks tv-programma van countryster Porter Wagoner. Binnen enkele maanden is Dolly dé ster van de show, die behalve eigen countryliedjes ook duetten zingt met Wagoner. Nadat Dolly in 1974 een Amerikaanse nummer 1-hit scoort met het schitterende 'Jolene' verlaat zij The Porter Wagoner Show. Als afscheid schrijft Dolly het liedje 'I Will Always Love You', waarmee zij eerst zelf een wereldhit scoort waarna Whitney Houston dat succes nog eens herhaald in de jaren negentig. Ook Elvis Presley wil het liedje opnemen. Maar Dolly weigert Elvis’ naam als schrijver aan het liedje toe te voegen waardoor zij alle royalties met hem zou moeten delen. Het is de eerste keer dat Dolly haar zakelijke instinct laat spreken.

Films

Vanaf 1974 staat Dolly vrijwel constant met een liedje in de Amerikaanse countrylijsten genoteerd. Haar liedjes zijn even mooi als simpel en gaan vaak over dagelijkse gebeurtenissen in het leven, vooral over trieste liefdesrelaties. Veel liedjes worden wereldhits zoals 'Here You Come Again' – waarmee zij in 1977 haar eerste Grammy Award wint – en '9 To 5', het liedje dat Dolly in 1980 schrijft voor de gelijknamige film waarin zij haar acteerdebuut maakt. Andere films waarin Dolly meespeelt zijn The Best Little Whorehouse In Texas (1982), Rhinestone (1984) en Steel Magnolias (1989), waar zij schittert naast Julia Roberts en Daryl Hannah. Ook is zij te zien in honderden tv-programma’s, waaronder haar eigen tv-show Dolly. Verder vormt zij een gelegenheidstrio met Emmylou Harris en Linda Ronstadt, met wie zij twee zeer succesvolle albums maakt.

Dollywood

Na het succes van 'I Will Always Love You' scoort Dolly met haar ballade 'You Are' in 1983 een Nederlandse nummer 1-hit. Nog datzelfde jaar is zij bijzonder succesvol met Kenny Rogers, met wie ze met het door de Bee Gees geschreven duet 'Islands In The Stream' een wereldhit scoort. In 1986 opent Dolly haar eerste eigen pretpark Dollywood in Pigeon Force, Tennessee. Daarnaast wordt zij directrice van de Dolly Parton Enterprise, een mediabedrijf dat inmiddels een waarde heeft van meer dan honderd miljoen dollar. Ondertussen blijft ze de ene na de andere countryhit afleveren. In de jaren negentig brengt Dolly een paar albums uit met prachtige bluegrass, een subgenre van countrymuziek.

Dolly Records

Ook in de 21ste eeuw blijft Dolly optreden en platen maken. Zo treedt zij in 2006 op samen met haar beroemde petekind Miley Cyrus in de populaire tv-serie Hannah Montana. In maart 2007 treedt Dolly voor het eerst sinds dertig jaar weer op in Nederland. Enkele Nederlandse fans zijn boos op haar omdat zij niet alle liedjes live zingt maar playbackt. Een jaar later maakt Dolly het weer goed met de fans door een prima concert te geven in Ahoy’ Rotterdam. In 2008 brengt zij ook haar eerste album uit op haar eigen platenmaatschappij Dolly Records en beleeft de door haar geschreven 9 To 5: The Musical z’n première in Los Angeles. In de zomer van 2011 start Dolly haar Better Day World Tour tijdens welke zij concerten geeft in Amerika, Europa en Australië. Datzelfde jaar spreekt zij de stem in van een karakter uit de succesvolle tekenfilm Gnomeo & Juliet.

Pensioen

Hoewel Dolly Parton inmiddels de leeftijd van 65 jaar is gepasseerd, wil zij nog niets van een eventuele pensionering weten. Dolly blijft zingen en platen maken. Ook heeft zij het plan opgevat een nieuw familiepretpark te openen. Daarnaast zet zij zich met hart en ziel in voor de Dollywood Foundation, een stichting die verwaarloosde kinderen ondersteunt. Zo worden via deze stichting jaarlijks 2,5 miljoen studie- en kinderboeken geschonken aan arme scholieren. Ondanks haar vele hits en prijzen is Dolly nog steeds een gewone vrouw gebleven, die nuchter reageert op vragen over haar voluptueuze uiterlijk en de cosmetisch chirurgische ingrepen die zij heeft gehad. “"It takes a lot of money to look this cheap!"