NPO Radio 2 Top 2000

Neil Young opent opnieuw archieven voor drie nieuwe releases

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Neil Young opent opnieuw archieven voor drie nieuwe releases

Neil Young heeft drie nieuwe releases aangekondigd. Het materiaal komt uit het rijke archief van de songwriter en bevat onder meer het langverwachte tweede deel van zijn befaamde box Neil Young Archives.

Daarmee brengt Young dit jaar eindelijk de opvolger uit van Neil Young Archives Volume 1, de verzameling bijzonder materiaal die hij in 2009 uitbracht. De singer-songwriter ontving in datzelfde jaar zelfs een Grammy Award voor de boxset.

Waar deel 1 werk bevat van Youngs beginjaren (1963 - 1972), beslaat het tweede deel de periode van 1973 tot en met 1982. "Vol met albums die ik nooit heb uitgebracht", zei Young er eerder over. Het project zou onder meer het album ‘Chrome Dreams’ uit 1976 en ‘Oceanside Countryside’ uit 1977 bevatten. De release van Neil Young Archives Volume 2 staat gepland voor 6 november.

Crazy Horse galore

Op diezelfde dag staat er nog een andere release op het programma van de man met zeven Top 2000-noteringen: Return to Greendale. Een liveopname van Youngs Greendale-tour met Crazy Horse uit 2003. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is brengt Neil Young op 6 december nóg een liveopname van een Crazy Horse-concert uit, maar dan van het optreden in The Catalyst Club uit 1990. De registratie draagt de titel Way Down in the Rust Bucket en was niet eerder in zijn geheel te zien. Wel deelde Young de afgelopen maanden een aantal nummers uit de show.

Neil Young laat op zijn website weten dat hij ook nog aan een film getiteld The Timeless Orpheum werkt. "Het is een concertfilm die mijn verhaal vertelt en dat van jou. Onze gezamenlijke geschiedenis", zegt de zanger over het project.

Een definitieve releasedatum is nog niet bekend.

Foto: Ben Houdijk

Ster advertentie
Ster advertentie