NPO Radio 2 Top 2000

Iron Maiden laat Rio beven met Fear of the Dark

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Iron Maiden laat Rio beven met Fear of the Dark

Met het grootse Fear of the Dark weet Iron Maiden in 2001, recentelijk terug in de klassieke line-up, het publiek op het Rock in Rio festival omver te blazen. Kijk de bijzondere live-uitvoering van de track hier terug!

Iron Maiden maakt moeilijke tijden door in de jaren 90. Tijdens de opnames van No Prayer for the Dying verlaat gitarist Adrian Smith de band, en een paar jaar later volgt frontman Bruce Dickinson zijn voorbeeld, na de release van het album Fear of the Dark.

De Britse metalband haalt vervangers in huis: gitarist Janick Gers en frontman Blaze Bayley. De eerste plaat in die nieuwe samenstelling, The X Factor uit 1995, bevat met onder andere Sign of the Cross en Lord of the Flies weliswaar prima songs, maar de successen met Bruce Dickinson als frontman worden niet geëvenaard. Elfde plaat Virtual XI, die in 1998 verschijnt, wordt beschouwd als het commerciële en artistieke dieptepunt uit het oeuvre van Iron Maiden.

Reünie en Brave New World

De band besluit in te grijpen: Bayley zwaait in 1999 uit als zanger, waarna de band Bruce Dickinson overtuigt om zich weer bij Iron Maiden te voegen. Ook gitarist Adrian Smith keert terug, al blijft zijn vervanger Janick Gers ook deel uitmaken van de band, waardoor Iron Maiden sindsdien drie gitaristen telt.

Met de terugkeer van de oud-bandleden gaat Iron Maiden met hernieuwde energie de studio in voor een nieuwe plaat, Brave New World. Op het album laat de groep een wat meer progressief geluid horen in ambitieuze songs als Dream of Mirrors en Ghost of the Navigator.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rock in Rio

Na de release van Brave New World in mei 2000 gaat Maiden op een wereldwijde reünietour, die uitmondt in een gigantische show in Rio de Janeiro. Op het Rock in Rio festival speelt de Britse band het slotconcert van de tour voor maar liefst 250.000 mensen.

Het leidt tot een van de meest legendarische live-uitvoeringen van publieksfavoriet Fear of the Dark, waarmee Iron Maiden de gigantische mensenmassa laat kolken. Bekijk de beelden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nicko McBrain

Deze week maakte Iron Maiden-drummer Nicko McBrain, die vanaf 1982 deel uitmaakt van de band, bekend dat hij in januari een beroerte heeft gehad. Het grootste deel van de rechterkant van zijn lichaam raakte hierbij verlamd, maar de Britse muzikant revalideerde snel en zat in mei alweer achter het drumstel voor de repetities met Iron Maiden voor de Future Past Tour, waarmee de band in juli in de Ziggo Dome speelde.

Iron Maiden in de NPO Radio 2 Top 2000

Iron Maiden staat in 2022 vijf keer in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is voor de live-uitvoering van Fear of the Dark op plek 165.

Ster advertentie
Ster advertentie