NPO Radio 2 Top 2000

Adrian Smith schrijft Wasted Years na een lange, vermoeiende Iron Maiden-tour

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Adrian Smith schrijft Wasted Years na een lange, vermoeiende Iron Maiden-tour

Adrian Smith mocht deze week 67 kaarsjes uitblazen. Ter ere van het bereiken van deze pensioengerechtigde leeftijd, blikken we terug op zijn tijd bij heavy metalband Iron Maiden. Daar schrijft hij in 1986 na een vermoeiende wereldtour het geliefde Wasted Years.

Adrian Smith sluit zich eind 1980 aan bij de Britse band Iron Maiden, nadat Dennis Stratton de groep verlaat. Het eerste album waarop je de gitarist kunt horen, is Killers. Aan de opvolger deze plaat uit ’81, Number Of The Beast schrijft hij zelf ook mee.

Touren, touren, touren

Naast het schrijven aan albums voor de wereldberoemde band en de snel opeenvolgende live-optredens, moet de verlegen Smith ook wennen aan zijn nieuwgevonden roem. In een interview met Forbes blikt Smith terug op zijn roerige beginperiode bij Iron Maiden, die hij omschrijft als een "ongewone situatie" voor wie dan ook. "Je reist de wereld rond, de Verenigde Staten, speelt in deze enorme stadions en krijgt veel aandacht, ontmoet veel verschillende mensen en komt in veel gekke situaties terecht vanwege de levensstijl. Het werd me zeker een beetje veel. Ik denk dat iedereen er anders mee omgaat. We werden allemaal aan dezelfde dingen blootgesteld, maar ik was altijd een beetje een verlegen kind, dus misschien was het iets moeilijker voor mij. Niet dat ik klaag. Zo was het gewoon."

Naarmate de jaren verstrijken, lijkt er weinig verandering te komen in de bomvolle tourschema’s. na het enorme succes van het Powerslave-album uit 1984, volgt er een opnieuw een uitputtende wereldtournee – de World Slavery Tour - die bijna een jaar duurt. Als de mannen van Iron Maiden in juli 1985 weer thuiskomen, kunnen ze amper op adem komen: 4 maanden na het einde van de reis begint de volgende albumcyclus alweer.

Wasted Years

Een intense periode dus, die veel impact heeft op de muzikant. En dat hoor je terug in zijn schrijfstijl, met name in de lyrics van Wasted Years, dat verschijnt op het zesde studioalbum van de band Somewhere In Time (1986). Smith schrijft het nummer in Jersey. Iron Maiden is op dat moment aan het repeteren op de Kanaaleilanden, waarna ze naar de Bahama’s zullen vliegen voor de opnames.

Smith is al een tijdje aan het rommelen met Roland-gitaarsynthesizers, maar weet eigenlijk niet precies hoe hij ze moet gebruiken. Als er op een zeker moment een repetitief geluid uitkomt, gebruikt hij het dat deuntje voor een demo. Wanneer bassist en bandleider Steve Harris langskomt en het nummer hoort, is hij meteen laaiend enthousiast en staat hij erop dat het nummer op het album komt. Ironisch genoeg is Wasted Years de enige track op Somewhere In Time zonder gitaarsynthesizers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iron Maiden in de NPO Radio 2 Top 2000

Iron Maiden staat in 2023 vijf keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Wasted Years is afgelopen editie maar liefst 61 plekken gestegen staat op plaats 528.

Ster advertentie
Ster advertentie