NPO Radio 2 Top 2000

Bright Eyes van Art Garfunkel: het grote mysterie na de dood

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Bright Eyes van Art Garfunkel: het grote mysterie na de dood

Songwriter Mike Batt vertelt in deze Top 2000 a gogo het verhaal achter het bekende nummer Bright Eyes van Art Garfunkel. Het nummer gaat over de dood, een thema waar de schrijver goed over moest nadenken.

Wanneer regisseur John Hubley vraagt om een nummer over de dood voor animatiefilm Watership Down (in Nederland bekend als Waterschapsheuvel), moet Mike Batt diep graven. "Hoe schrijf je over de dood zonder dat het te morbide wordt?", vraagt hij zich af. Dan beseft hij dat het een onderwerp is waar iedereen zich mee bezighoudt. "Het grootste mysterie is: wat gebeurt er nadat we doodgaan?"

Art Garfunkel

Batt krijgt de vraag wie het nummer moet zingen. Hij heeft wel tien namen op z'n lijstje staan, met Art Garfunkel helemaal bovenaan. Hij verwacht er niet veel van. "Die kun je toch niet krijgen." Niets is minder waar: Garfunkel ontvangt de demo en binnen 24 uur zegt hij het nummer te willen zingen. "Binnen een week zat hij bij mij thuis het nummer te leren en de volgende dag nam hij het op", herinnert de songwriter zich.

Regisseur John Hubley is bij de opnames met Art Garfunkel en vindt het prachtig. Kort na de opnames krijgt de regisseur een hartoperatie en overlijdt hij. "Toen wist ik waarom hij me had gevraagd dat nummer te schrijven", zegt Batt.

'De glans uit zijn ogen'

"Het idee achter de song is: als iemand sterft, verdwijnt de glans uit z'n ogen", vertelt Mike Batt over Bright Eyes. "Dat zag ik pas echt toen mijn vader jaren later overleed." In het nummer zingt Garfunkel: "How can the light that burned so brightly, suddenly burn so pale?" "Dat gaat over doodgaan", licht John toe.

Benieuwd wat voor rol Bright Eyes heeft in de film Watership Down? Kijk dan hieronder de hele Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Art Garfunkel in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 staat Art Garfunkel met Bright Eyes op plek 822 in de NPO Radio 2 Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie