Stavermans Disco
KRO-NCRV

Hoe zorgt TikTok voor de wedergeboorte van disco?

foto: Album Coverfoto: Album Cover
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zorgt TikTok voor de wedergeboorte van disco?

Net als kleding gaat muziek door verschillende trends heen. Momenteel groeit de pop-muziek richting een terugkeer naar disco. Dit lijkt voornamelijk voort te komen uit TikTok.

Een bekend voorbeeld voor gebruikers van de app: het nummer Deep Down van Alok, Ella Eyre, Kenny Hope en Never Dull.

Populair

Het feit dat er nu allemaal bekende nummers uit de 70's en 80's worden gesampled is aannemelijk geen verrassing: de sample zorgt direct voor erkenning bij de luisteraar, maar ook is het alleen maar toegankelijker geworden om nummers te remixen. Verschillende apps, programma's en vooral makkelijke tutorials zijn online overal te vinden. En deze trend wordt natuurlijk ook opgemerkt door de grote muzikanten en labels, die vervolgens een eigen remix maken op een algemeen bekende track.

Op dit moment gaat er op TikTok een nog niet uitgebracht nummer van Nicki Minaj viral, waar zij een vrouwelijke versie van Rick James' Super Freak heeft gemaakt. Alleen de snippet van 30 seconden heeft op TikTok al meer dan 50.000 video's met deze audio. Fans moeten nog helemaal tot 12 augustus wachten tot de track uitkomt, tot die tijd zullen ze het moeten doen met de teaser, wat een geweldige reclame!

Maar het is natuurlijk niet alleen Nicki Minaj die hier gebruik van maakt. Zo ook de meest beluisterde Braziliaanse dj Alok, die dit jaar met zijn track Deep Down niet weg te denken was van TikTok. Het gigantisch zomerse en vrolijke nummer zorgde al snel voor een trend: mensen gebruikten een kleurrijk filter en dansten daarbij op het nummer. Ook deze trend heeft een gigantische hoeveelheid video's: maar liefst 40.000 afzonderlijke video's met dezelfde aanstekelijke energie. Uiteindelijk heeft Alok het filter nagemaakt voor de officiële muziek video van het nummer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inspiratie

Maar, welke samples zijn er eigenlijk gebruikt in dit nummer om het in hetzelfde rijtje als Nicki Minaj's nieuwe nummer te zetten? Simpel, dat zijn er twee: de piano-melodie van Crystal Waters' Gypsy Woman, en de introtekst uit The Bomb van The Bucketheads. Natuurlijk zijn er aanpassingen aangebracht om het eigen te maken, maar beide tracks zijn er nog kristalhelder in terug te horen.

Wel heeft Alok er bewust voor gekozen om de zangeres van Deep Down, Ella Eyre, alle teksten (dus ook die van The Bucketheads sample) in te laten zingen. Hij zegt dan ook heel erg geïnspireerd te zijn geworden door Ella's "power", en die is zeker terug te horen in dit nummer. Haar stem heeft iets nostalgisch, voelt soulful aan en werkt daardoor super goed bij de sterk dansbare beat.

Het nummer is een heerlijke mengelmoes van zomerse hitte, zin om te dansen en kleurrijke zang. Perfect om aan alle party-playlists toe te voegen, zoals de Stavermans Disco playlist op Spotify!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stavermans Disco

Elke vrijdag tussen 20.00 en 22.00 uur is NPO Radio 2 jouw plek om nieuwe (en oude) disco te ontdekken tijdens Stavermans Disco.

Ster advertentie
Ster advertentie