Rio

Jan Ykema heeft geen enkel begrip beslissing NOC*NSF rondom Van Gelder

  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Ykema heeft geen enkel begrip beslissing NOC*NSF rondom Van Gelder

Oud-schaatser en ervaringsdeskundige Jan Ykema zou Yuri ven Gelder nooit naar huis gestuurd hebben. Hij was een van de weinigen die wat wilde zeggen over de hele situatie.

Het kan je niet ontgaan zijn als je ook maar íets van de Olympische Spelen in Rio volgt: Yuri van Gelder is naar huis gestuurd door de sportbond, omdat hij alcohol heeft gedronken en het Olympisch dorp daarvoor heeft verlaten. Dat mag niet, dat is tegen de afspraken. Zo simpel is het.

"Niet iedereen kan ontladen met kaarten, sjoelen en Rummikuppen"

Maar zo simpel ligt het natuurlijk allemaal niet. Dat kan oud-schaatser en ervaringsdeskundige Jan Ykema beamen. Hij denkt gewoon dat Yuri het behalen van de finale even ging vieren en laat thuiskwam. Daarmee overtreedt hij inderdaad de regels, maar Jan denkt dat de bonden hiermee een statement willen maken.

Misschien heeft Yuri het namelijk wel nodig. "Niet iedereen kan ontladen met kaarten, sjoelen en Rummikuppen," zegt Jan. "Het kan niet zijn dat hij voor 1 biertje naar huis gestuurd wordt. Er moet wel meer gebeurd zijn." Hij denkt dat de bonden een fout maken en misschien wel een medaille weggooien zo. Zijn de regels belangrijker dan een plak?

Quote

Hij zou weleens een medaille kunnen winnen en dat wordt hem nu ontnomen en daar ben ik pissig over.

Jan Ykema

Jan Ykema

Voor de volledigheid nog even wie Jan Ykema precies is: hij is zelf oud topschaatser en won in '88 zelfs een zilveren plak op de Winterspelen in Calgary. Dat was, zoals hij zelf zei, "uit de tijd dat we weleens een herstelpilsje dronken en soms wel één te veel."

Hij stopte vrij vroeg met schaatsen, hield wel van een drankje en ging toen hij gestopt was ook aan sterkere middelen. Daar is 'ie inmiddels vanaf en is zelfs een soort motivational speaker. Een ideale ervaringsdeskundige dus.

Ster advertentie
Ster advertentie