Podcast
EO

Jasha Eliane: 'Ik wilde geen coming out, ik wil het juist normaliseren met muziek'

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Jasha Eliane: 'Ik wilde geen coming out, ik wil het juist normaliseren met muziek'

"Ze tovert een lach op je gezicht en tegelijkertijd dient het een hoger doel", zegt Martine ten Klooster over haar Jasha Eliane. Hoe de zangeres uit Tilburg dat gevoel weet los te maken, vertelt ze in een nieuwe aflevering van Tekstuele Voorlichting.

De songteksten van de 22-jarige Jasha Eliane vielen Martine ten Klooster meteen op. De Tilburgse zangeres zingt namelijk niet alleen over onderwerpen die spelen binnen haar generatie, maar doet dat ook voor de queer community. Online wordt haar muziek ook wel gelabeld als 'queerpop', al hoeft die term van de zangeres zelf niet zo. "Ik ben ook meer dan dat ik queer ben". vertelt ze. En Eliane hoopt dat ze ook mensen bereikt buiten de gemeenschap.

Haar muziek heeft naast queerpop veel verschillende benamingen gehad, maar inmiddels heeft ze een eigen label bedacht. "Het is een beetje dansbaar. Het is een beetje duister. Het is super dramatisch. Het is eigenlijk een soort van soapserie van mijn leven. Dus toen dacht ik: nou, ik noem het dansbare, duistere dramapop."

'Here you go'

2 jaar geleden brengt Eliane samen met Gavin Reijnders In de kast met kerst uit, een nummer dat voortkomt uit het onaangename gevoel dat ze krijgt als iemand aan haar vraagt of ze ook een keer een leuke jongen meeneemt tijdens de feestdagen. De zangeres wil tijdens Kerst compleet zichzelf kunnen zijn. Maar écht in de kast heeft ze nooit gezeten. "Ik wilde geen coming out, want ik wil het juist normaliseren met mijn muziek”, vertelt ze tegen Martine. "Ik heb gewoon muziek uitgebracht en ik dacht: nou, here you go."

Samen met Martine bespreekt Jasha vandaag haar motivatie, de weg die ze heeft afgelegd en de songtekst van Mooiste Meisje:

#23 - JASHA ELIANE: ‘Ik vond het heel spannend om over vrouwen te zingen’ (S07) - Tekstuele Voorlichting

Tekstuele Voorlichting

In deze podcast duikt NPO Radio 2-dj Martine ten Klooster in een betekenisvolle songtekst. Waarom raakt iets en welk verhaal zit erachter? In gesprek met de artiest kom je tot de antwoorden. Soms intiem, soms ontroerend, soms luchtig en soms vol gezelligheid. Altijd met nieuwsgierigheid, liefde voor muziek, oprechte interesse en jouw input.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone- of Android-telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie