Programma

Gary Lightbody van Snow Patrol ontleedt nieuwe single in Tekstuele Voorlichting

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gary Lightbody van Snow Patrol ontleedt nieuwe single in Tekstuele Voorlichting

In Martine In De Middag duikt Martine ten Klooster samen met niemand minder dan Gary Lightbody van Snow Patrol in de nieuwste single van de band, The Beginning. De zanger bespreekt openhartig de persoonlijke lyrics van het nummer, zijn angst om lief te hebben en hoe hij het lied zelf interpreteert.

Als Martine naar The Beginning luistert, valt één zin haar in het bijzonder op: "I wanna be in love, without being loved in return." Deze regel draait volgens Lightbody over de angst die veel mensen hebben voor de liefde, of zelfs nabijheid. Zelf worstelt de zanger al zijn hele leven met deze angst. "Ik heb een dwangstoornis, dat heb ik al mijn hele leven", vertelt hij. "Ik heb veel terugkerend gedachten. Mijn hersenen vertellen me altijd dat ik een eikel ben en ergere dingen dan dat. Als iemand dichtbij komt, heb ik bijna het gevoel dat ze die gedachten kunnen horen."

Angst onder ogen komen

Als iemand van hem houdt, kan de zanger die genegenheid vaak niet begrijpen. De regel – "Ik wil verliefd zijn, zonder dat er van mij gehouden wordt" – draait dan ook om Lighbody’s eigen verleden. "Elke keer als iemand van me hield, had ik het gevoel dat ik niet geschikt was om van te houden. Dus ik snapte niet waarom er van me gehouden werd. Dat ben ik die over een deel van mezelf praat van lang geleden, dat ik geprobeerd heb te helen."

Het gedeelte van het nummer waarin de Snow Patrol-frontman zijn angst voor de liefde bezingt, is een stuk bombastischer dan de rest van de track. Lightbody vertelt dat het refrein dat contrast weergeeft: "Het refrein is de andere kant van de medaille. Ik denk dat er een push-and-pull is vanbinnen: 'Oh nee, ik wil niet dat er van me gehouden wordt.' En daarna denk je: 'Oh nee, heb ik net die liefde weggeduwd?' Het gaat om iemand die iemand anders probeert te vertellen hoe hij zich echt voelt, maar angstig is. Ik denk dat het altijd beter is om die angst onder ogen te komen, dan om het weg te duwen."

'Help me'

Er is nog een zin die eruit springt: "I just don't know how to love." Het is een van de laatste regels in de songtekst. En Martine weet - mede na het horen van die zin - niet goed of ze The Beginning moet interpreteren als een verdrietig nummer of niet. "Het staat open voor interpretatie", vertelt Lightbody, die vervolgens wel de originele insteek onthult. "Wat ik bedoel is: help me, laat me zien hoe ik moet liefhebben. Ik weet niet hoe ik moet liefhebben. Alsjeblieft, laat het me zien."

Video niet beschikbaar

Martine In De Middag op NPO Radio 2

Martine ten Klooster hoor je elke zondagmiddag met het muziekprogramma Martine In De Middag van 16.00 tot 18.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie