Podcast
AVROTROS

Baroness-frontman John Baizley in De Keiharde Pödcast

foto: Ebru Yildiz
  1. Nieuwschevron right
  2. Baroness-frontman John Baizley in De Keiharde Pödcast

In de nieuwste aflevering van De Keiharde Pödcast duikt Mike Arntz in zijn Zoomsessie met Baroness-zanger John Baizley. Samen bespreken ze de nieuwe samenstelling van de band, de chemie met leadgitarist Gina Gleason en natuurlijk het spiksplinternieuwe album Stone.

Als De Keiharde Pödcast presentator Mike Arntz bij het - inmiddels helaas ter ziele gegane - Forta Rock in Nijmegen op 3 juli 2010 (hij weet het nog goed) van vrienden te horen krijgt dat hij de band Baroness moet gaan checken, loopt hij met hen mee naar het betreffende podium waar de band zal gaan spelen. Het wordt voor Mike een legendarisch optreden. Hij raakt helemaal in de ban van de vier muzikanten en hun songs. En hij rent na het optreden naar de merchendise om de twee albums - Red Album en Blue Record - die de band dan uit heeft, aan te schaffen. In de weken erna zijn deze twee cd's nauwelijks uit zijn cd-speler te slaan.

Noodlottige wending

Baroness groeit door en het volgende album wordt een dubbelaar, getiteld Yellow & Green. Daar waar een zegetocht moet beginnen, slaat het noodlot toe. Tijdens de Europese tour valt de tourbus tijdens een hevige regenval bij het Engelse plaatsje Bath van een viaduct en belandt 9 meter lager tussen de bomen en de struiken. De toenmalige bandleden Allen Bickle en Matt Maggioni lopen beiden gebroken wervels op en verlaten 1 jaar later de band. Oprichter, zanger, gitarist, bassist, componist en schilder John Baizley komt er vanaf met botbreuken aan zijn arm en been. En hij vertelt later in interviews dat de band, gelet op de impact van de klap, er nog gelukkig vanaf is gekomen.

Met een nieuwe ritmesectie - Nick Jost op bas en Sebastian Thomson op drums en gitarist Peter Adams - begint Baroness in 2014 aan het nieuwe album Purple. Een plaat die vooral nummers met een kop en een staart bevat en waarvan John Baizley later zegt dat het een plaat is met “all killers, no fillers”. Na de tour die hierop volgt, besluit Peter Adams de band te verlaten en dat blijkt achteraf een het begin van een nieuwe fase voor Baroness te zijn. Zijn vervanger is Gina Gleason en zij blijkt een enorme (muzikale) klik met John Baizley te hebben. In 2019 volgt Gold & Grey waarna de band tot aan de lockdown van 2020 onafgebroken tourt.

Nieuwe plaat

Op 15 september 2023 verschijnt het zesde album van Baroness, getiteld Stone. Deze sludge, alternative en progressive metalband uit Georgia heeft zich de afgelopen 20 jaar ontwikkeld tot één van de belangrijkste bands in het genre. Het is het eerste album waar dezelfde line up van het vorige album aanwezig is en dat hoor je. Het vele touren, oefenen en songs schrijven heeft gezorgd voor een enorme chemistry tussen de bandleden.

Mike Arntz praat via de digitale beeldsnelweg uitgebreid met John Baizely. Een aantal highlights van het gesprek hoor je in de nieuwe Keiharde Pödacast. Hoe zit het met die nieuwe chemistry? Hoe heeft het liveoptreden de band zo hecht gemaakt? Hoe belangrijk is de toetreding van gitarist Gina Gleason? Hoe ging het opnameproces voor Stone? Allemaal onderwerpen waar John bij stilstaat.

foto: Still Zoom

Een still van de zoomsessie tussen Mike Arntz en John Baizley

Smells Like Stone

Naast Baroness, komt het gesprek ook op Nirvana. Smells Like Teen Spirit was voor John Baizley een eye-opener (of in dt geval een ear-opener) en het veranderde zijn muzikale leven. John vertelt hoe hij Nirvana zag tijdens een show in een kleine sporthal toen hun album Nevermind net uit was. Van het nieuwe album Stone wordt Anodyne gedraaid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tip en tap

Uit zijn platenkast heeft Mike een elpee van Gary Moore meegenomen met misschien wel het lelijkste artwork uit zijn verzameling.

Op De Wisseltap zette luisteraar en muzikant Robert Maclean een stevige smaak van zijn eigen band op de tap. Black Clouds van Salvage staat nu op Wisseltap 3. Deze week zet wederom een luisteraar en muzikant in de persoon van Thijs Ronteltap een nieuwe lekkere smaak op de tap. Maar welke haalt hij eraf?

Verder hoor je in deze aflevering muziek van Kreator en Dordeduh.

#10 - Baroness Baas John Baizley (S08) - De Keiharde Pödcast

De Keiharde Pödcast

Iedere vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast. Niets missen? Abonneer je dan op de pödcast!

Rock en metal in Nederland krijgen volgens vele fans veel te weinig aandacht op de Nederlandse radio. NPO Radio 2 en AVROTROS vinden dat deze groep luisteraars ook een eigen plek moet hebben waar zij hun muziek horen, nieuws meepikken en vooral zelf inspraak hebben op de inhoud van de podcast. Suzanne en Mike maken deze podcast wekelijks met hart voor hard. Naast nummers die door de luisteraars worden aangevraagd, wordt er ook aandacht besteed aan vele goede Nederlandse bands die het genre rijk is.

Je kunt al je verzoeken, verhalen, special brews aan De Wisseltap, muzikale herinneringen, anekdotes, album recensies en concertverslagen mailen naar dekeiharde@avrotros.nl. Ook kun je je (audio)appjes sturen aan De Keiharde Hotline op 06 8109 3929.

Ster advertentie
Ster advertentie