Podcast
PowNed

Kritiek op stikstofplannen: 'Zonder koeien biertje een euro duurder'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op stikstofplannen: 'Zonder koeien biertje een euro duurder'

Er is veel te doen om de stikstofplannen van het kabinet. Een van de maatregelen die wordt genoemd is een halvering van de veestapel en het uitkopen van boeren. In de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! leggen voormalig VVD-Kamerleden Gert-Jan Oplaat en Helma Lodders uit waarom ze dat een slecht idee vinden.

Er is veel land- en tuinbouw in Nederland. Wij exporteren het overgrote deel van het voedsel dat we produceren, maar is dat wel nodig? "In Italië zijn ze goed in auto's maken, in andere landen weer in toerisme. Toevallig zijn wij groot geworden in land- en tuinbouw", zegt Oplaat. "Als alle landen alleen maar aan zichzelf gaan denken zouden we geen auto's meer binnen krijgen, maar ook geen olie en gas meer."

Lodders vult aan dat er weliswaar heel veel landbouwgrond in Nederland is, maar je kunt niet overal aardappelen, uien en tarwe verbouwen. Wel kan je er gras laten groeien, zegt ze: "Het gras wordt opgegeten door koeien, koeien maken hoogwaardige eiwitten en daar maken we weer hoogwaardige producten van, zoals melk, kaas, vla, toetjes en weet ik wat meer."

Het nut van veeteelt?

Over het nut van veeteelt bestaat ook veel misverstanden, menen de twee oud-Kamerleden. "Iemand op het VVD-congres zei: 'Ik heb liever een dak boven mijn hoofd dan een speklapje op mijn bord', dat is eigenlijk heel ernstig dat zoiets zegt met in gedachte dat zijn soja-burger ook uit een fabriek komt", vindt Lodders. Marianne Zwagerman: "Precies, dat was zo'n JOVD-jongetje die binnenkort moest werrrrken maar nu studeerrrrde hij nog en achter hem liepen andere studenten met een flesje Heineken in hun handen, dan denk ik: weet je waar die Heineken vandaan komt? Alles wat in je mond steekt komt van een boerderij. Mensen snappen dat niet meer."

Wij hebben (ook in ons landje) onvoldoende landbouwgrond om zelfvoorzienend te zijn en we moeten dan ook zuinig zijn, beweert Oplaat. Nu maakt de oorlog in Oekraïne duidelijk wat er kan gebeuren als de voedselproductie wegvalt en in de toekomst is er meer nodig: "De voedselproductie moet met 60 procent stijgen willen we alle monden kunnen voeden", denkt Oplaat.

En over dat 'studentje' waar Zwagerman en Lodders het over hadden: "Een biertje gaat zonder koeien in Nederland een euro per flesje extra kosten. Als je bier produceert, wordt het restafval gebruikt in veevoer. Als dat wegvalt zul je er wat anders mee moeten doen en dat kost geld. Dan moeten studenten die het al zo moeilijk hebben met het wegvallen van beurzen nog meer geld uitgeven."

Benieuwd wat ze nog meer te zeggen hebben? Luister naar de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop!

#66 - OP Z'N KOP! Met ex VVD-Kamerleden Lodders en Oplaat - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie