Podcast
NTR

Hubble spot verst weg staande ster ooit: Eärendil

foto: NASA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hubble spot verst weg staande ster ooit: Eärendil

Eärendil - lekker onuitspreekbare naam, nietwaar? Het is de naam die astronomen gaven aan een wel heel bijzondere ster: de verst weg staande ster ooit gespot. Hoe dat zit hoort u in deze aflevering van de podcast met de meligste dan wel irritantste onderbrekingen: Zimmerman in Space.

#204 - Eärendil

12,9 miljard jaar heeft het licht van ster Eärendil erover gedaan om aarde te bereiken. Dat komt aardig in de buurt van de totale ouderdom van het universum: zo'n 13,8 miljard jaar. Daarmee is Eärendil veruit de verst weg staande ster ooit waargenomen. In 2018 nam Hubble een ster waar die werd geboren toen het heelal zo'n 4 miljard jaar oud was.

De onderzoekers konden hun ogen aanvankelijk bijna niet geloven. Eärendil is zo oud dat de ster misschien wel uit heel andere ruwe materialen bestaat dan de sterren die ons omringen. Wetenschappers vangen daarmee een glimp op van een periode van het heelal waar we eigenlijk nog maar weinig weten.

Quote

Nu krijgen we de kans om te zien hoe het allemaal is begonnen

Brian Welch

Tot nu toe was het alsof we een heel interessant boek aan het lezen waren, aldus een van de onderzoekers, maar in het tweede hoofdstuk waren begonnen. "Nu krijgen we de kans om te zien hoe het allemaal is begonnen".

Onderzoekers hopen de waarneming in de nabije toekomst te kunnen bevestigen met de nieuwe James Webb-telescoop, die eind vorig jaar werd gelanceerd en nog veel krachtiger is dan Hubble.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie