Programma
BNNVARA

Complottheorie, of niet: 'Wij worden geregeerd door reptielachtige wezens van het Alpha Draconisch-sterrenstelsel'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Complottheorie, of niet: 'Wij worden geregeerd door reptielachtige wezens van het Alpha Draconisch-sterrenstelsel'

Een wereld waarin reptielachtige wezens de baas zijn: het is één van de theorieën die voorbij komt in het complotspel van techno-filosoof Rens van der Vorst. In het spel Compote of Complot praat je aan de hand van kaarten met allerlei theorieën over het waarheidsgehalte ervan. In Spijkers met Koppen vertelt Rens over de verschillende complottheorieën.

Dat de wereld eigenlijk geleid wordt door reptielen die een menselijk gedaante hebben aangenomen is een complottheorie en het is een vrij hardnekkige theorie, want het stamt al uit 1924. Hoe kan het dat mensen dit soort verhalen geloven? "Conspiracy theory stamt af van het Latijnse woord Consipare, samenwerken. En als jij iets gelooft wat volstrekt belachelijk is en ik geloof hetzelfde wat volstrekt belachelijk is, dan weten we dat we elkaar kunnen vertrouwen en dat er een band tussen ons is", vertelt Rens.

Zo zijn er ook mensen die geloven dat Hillary Clinton een pedofielennetwerk runt vanuit een pizzeria en ook OMT-voorzitter Jaap van Dissel komt voorbij. Rens bedacht het spel omdat dankzij het coronavirus de complottheorieën zich als een razende over de wereld verspreiden. Zoals het verhaal dat de 'slachtoffers' van Van Dissel in Bodegraven begraven worden.

Complottheorie, of niet?

Als technofilosoof probeert Rens duidelijk te maken wat de invloed is van de technologische ontwikkelingen op ons leven. "Door er een spel van te maken maak je dat zichtbaar." Het spel bestaat in totaal uit 36 theorieën waarvan je moet raden of ze écht of een verzinsel zijn. Sommige begonnen als complottheorie, maar bleken later waargebeurd en er zijn theorieën die waar kúnnen zijn.

Zoals de theorie dat alle vogels in de jaren '60 zijn vermoord en zijn vervangen door drones. Het is een complottheorie, vertelt Rens. "Maar het zou kunnen, denk ik zelf. Heb jij wel eens een babyduif gezien? Ik nog nooit, dus ik vertrouw het niet helemaal."

Ben je benieuwd naar het hele fragment? Luister het gesprek bij Spijkers met Koppen hieronder.

Video niet beschikbaar

Zin in een avondje filosoferen over complottheorieën? Het Compote of Complotspel is hier te verkrijgen.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie