Programma

Sterrenregen voor dummies

  1. Nieuwschevron right
  2. Sterrenregen voor dummies

Wie een vallende ster ziet, mag een wens doen. Mocht je nog wensen hebben, dan is het verstandig om vannacht eens een blik naar boven te werpen.

Wat is een vallende ster?

Als je lang genoeg kijkt, zijn er bijna iedere nacht vallende sterren te zien. Maar als de Aarde de baan van een komeet kruist zijn het er even extra veel. Er zijn dan veel achtergebleven gruisdeeltjes van de komeet die de dampkring binnenkomen. Als zo'n steentje de dampkring binnenkomt verdampt het door de extreme hitte en zien wij hier een vallende ster. Het zijn dus geen sterren, maar meteoren.

Waarom is het altijd in augustus?

Het is vaste prik, elk jaar rond 12 augustus is er een meteorenregen te bewonderen. De Aarde kruist jaarlijks rond die datum de baan van komeet Swift-Tuttle. We doen er meerdere dagen over om de baan te doorkruisen, waardoor de vallende sterren meerdere nachten op rij zichtbaar zijn.

Wanneer is het hoogtepunt van de regen?

Het hoogtepunt ligt rond donderdag 13 augustus. Tijdens de nacht van woensdag op donderdag zijn er tientallen meteoren per uur te zien. Pluspunt is dat er nauwelijks maanlicht is, waardoor de 'sterren' nog beter te zien zijn.

Waarom mag je een wens doen als je een vallende ster ziet?

Het verhaal gaat, dat als er een ster valt, er dan heel even een gaatje in het hemeldak is. Door dat gaatje kan precies een wens, zodat hij dan door God vervult kan worden.

Ster advertentie
Ster advertentie