Podcast
EO

Marlijn Weerdenburg: 'Ik cremeerde m’n moeder en een week later kwamen de weeën'

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Marlijn Weerdenburg: 'Ik cremeerde m’n moeder en een week later kwamen de weeën'

Geen vlinder, geen warm gevoel, geen teken van boven, niks. Dat is niet hoe Marlijn Weerdenburg zich de periode na het overlijden van haar moeder had voorgesteld. In deze aflevering van Tekstuele Voorlichting vertelt de zangeres aan de hand van haar nummer Heel Anders haar verhaal tegen Martine ten Klooster.

Als Marlijn in contact komt met Glenn Faria, die een half jaar voor haar verlies zijn broer Melvin kwijtraakt aan bloedvergiftiging, merkt ze dat hij op dezelfde manier met zijn rouw worstelt.

'Zoektocht in rouw'

De zangeres vertelt tegen Martine dat zij en Glenn elkaar vinden in "een zoektocht in die rouw", die zij zich allebei anders hadden voorgesteld. "Ik had zo gehoopt dat er een teken zou zijn. We zijn allebei hele gevoelige mensen, zowel Glenn als ik, dus dan denk je: 'Nou, dan ga ik echt die vlinder zien, of dat roodborstje in het geval van mijn moeder, of haar aanwezigheid voelen.' Ik ben best een gevoelig persoon en ik sta wel open voor dingen. Maar er kwam niks."

Samen met Glenn komt Marlijn tot de conclusie dat ze in de stilte ook positiefs kan lezen. "Je begint door die tijd ook steeds meer te voelen dat iemand er gewoon is. En dat het ook een soort van vertrouwen is, vertrouwen op herinneringen, vertrouwen op de liefde, vertrouwen op wat iemand in je heeft achtergelaten." En dat gevoel verpakken ze samen in het nummer Heel Anders.

Mam

Het liedje is het slotnummer van een veel groter project. Marlijns plaat Mam komt uit in 2024, inclusief complete voorstelling die ze momenteel al opvoert. Op de plaat en in het stuk komen alle fases van rouw voorbij, te beginnen bij de oorzaak: het verlies van Marlijns moeder. "Ik was 38 weken zwanger van Sammie, van mijn tweede zoon. En ik was op dat moment bij mijn ouders. En toen kreeg mijn moeder een aneurysma waar ik bij was, hoogzwanger", vertelt de zangeres openhartig. Na kort in coma te hebben gelegen komt haar moeder te overlijden. "Ik cremeerde mijn moeder. En een week later kwamen de weeën."

In het gesprek met Martine vertelt Marlijn verder over de geboorte van haar zoontje, het gebrek aan tijd om te rouwen en het proces dat uiteindelijk lijdt tot Mam. Hieronder luister je het hele gesprek terug:

#24 - MARLIJN WEERDENBURG: In één week moeder verloren en geworden (S07) - Tekstuele Voorlichting

Tekstuele Voorlichting

In deze podcast duikt NPO Radio 2-dj Martine ten Klooster in een betekenisvolle songtekst. Waarom raakt iets en welk verhaal zit erachter? In gesprek met de artiest kom je tot de antwoorden. Soms intiem, soms ontroerend, soms luchtig en soms vol gezelligheid. Altijd met nieuwsgierigheid, liefde voor muziek, oprechte interesse en jouw input.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone- of Android-telefoon.

Glen Faria over overleden broer: 'Ik praat nog steeds met hem'

Glen Faria over overleden broer: 'Ik praat nog steeds met hem'

Glen Faria over overleden broer: 'Ik praat nog steeds met hem'

Ster advertentie
Ster advertentie