Podcast
BNNVARA

Luister naar deel 2 van de David Crosby Special van Leo Blokhuis

foto: Fotograaf: Valerie Macon
  1. Nieuwschevron right
  2. Luister naar deel 2 van de David Crosby Special van Leo Blokhuis

Leo Blokhuis is groot fan van David Crosby, die op 18 januari van dit jaar overleed. Nadat hij vorige week in de podcast inging op de start van Crosby’s carrière, duikt hij deze week in de tweede helft van het leven van de Amerikaanse zanger.

We pakken de draad op in een voor Crosby buitengewoon drukke en succesvolle periode. Hij werkt samen met Graham Nash en tegelijkertijd is hij weer lid van The Byrds én van Crosby, Stills, Nash and Young. Dat duurt niet lang: The Byrds hebben volgens de muziekcritici hun beste tijd gehad en ook de leden van de formatie hebben weinig zin in nieuw werk met hun oude band. En The Byrds is niet het enige project van Crosby dat in die periode uit elkaar valt: Ook aan Crosby, Stills, Nash and Young komt een einde. In de podcast vertelt Blokhuis hoe dat kon en waarom dat voor Crosby leidde tot een hele donkere jaren ’80 en uiteindelijk zelfs een gevangenisstraf.

De Wederopstanding

Gelukkig kwam David Crosby na zijn vrijlating terug. Hij schreef een zeer lezenswaardige autobiografie, maakt nog zes soloplaten, nog twee albums met Crosby Stills & Nash en twee met CSNY. Daarnaast is hij op veel tracks te horen als achtergrondzanger. Zo hoor je hem bij John Mayer (Born & Raised), David Gilmour (On An Island) en bij Phil Collins (Another Day In Paradise). Collins en Crosby kenden elkaar sowieso goed en toen Crosby in 1994 een levertransplantatie nodig had, betaalde Collins de ingreep voor hem.

In de nadagen van zijn leven bleef Crosby actief als zanger, maar was hij ook maatschappelijk betrokken. Zo was hij tot zijn dood heel actief op twitter. Hij communiceerde met fans over de hele wereld, en op de laatste dag van zijn leven roemde hij klimaatactiviste Greta Thunberg nog. Maar uiteraard was Crosby vooral een reus van een muzikant, met ronduit geniale harmonische gevoeligheden. Die nalatenschap staat centraal in het laatste stuk van dit laatste deel van de grote Blokhuis: De Podcast David Crosby special.

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Dit is Deel 2 van een tweeluik over David Crosby. Deel 1 is te vinden in de podcastfeed, waar je je ook kan abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist.

#4 - David Crosby deel 2 (S04) - Blokhuis de Podcast

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie