Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast duikt in het leven van David Crosby

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast duikt in het leven van David Crosby

In de nieuwe aflevering van Blokhuis de Podcast hoor je een ode aan David Crosby, de invloedrijke songwriter die in januari op 81-jarige leeftijd overleed. Leo Blokhuis vat de carrière en het leven van de Amerikaan samen in dit eerste deel van een tweeluik over Crosby.

1976, een zolderkamertje in Schiedam. Een veertienjarige Leo Blokhuis zit klaar voor de buizenradio om via de speaker Out Of The Darkness van Crosby & Nash op te nemen. Dat deed hij zeker niet voor alle artiesten: hij was enorm fan van David Crosby en de engelachtige samenzang met Graham Nash. Het was voor hem dan ook een grote schok toen Crosby eerder dit jaar overleed, en daarom deze en volgende week een dubbele aflevering van Blokhuis: De Podcast over het leven van David Crosby.

In deze eerste aflevering gaat Blokhuis onder meer uitgebreid in op zijn ontmoetingen met de zanger. Zo bezocht hij hem in 2005 thuis, om een minidocumentaire op te nemen over Almost Cut My Hair. Daar namen ze een groot deel van Crosby’s carrière door en gingen ze ook in op de beginperiode van diens lange carrière. In de podcast horen we materiaal dat is gemaakt aan het begin van de jaren ’60, en horen we dat Crosby niet enkel de man van de samenzang was. In het begin van zijn carrière werd hij geïnspireerd door jazz, en zijn vroege band The Jet Set klinkt juist erg als The Beatles.

Crosby bij The Byrds

De eerste formatie waar Crosby zijn roem aan te danken heeft kwam voort uit die groep: The Byrds. Blokhuis legt in de podcast uit hoe zij op eigenzinnige wijze het geluid van de Beatles combineerden met folkmuziek. Groot succes, maar toch wilde Crosby veel meer experimenteren. Hoe dat op een feestje van Cass Elliott (Mamas and The Papas) leidde tot de niet los van elkaar te scheiden combinatie Crosby, Stills and Nash doet Blokhuis uitgebreid uit de doeken in deze aflevering van de podcast. Met Crosby, Stills and Nash maakt David Crosby later Almost Cut My Hair, een nummer doorspekt met woede en verdriet. Waar dat aan lag en hoe dat een keerpunt voor David Crosby was, hoor je aan het einde van dit eerste deel van het Crosby-tweeluik van Blokhuis: De Podcast.

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Dit is Deel 1 van een tweeluik over David Crosby. Volgende week zaterdag volgt het tweede deel van het tweeluik. Abonneer je op de podcastfeed van Blokhuis en zorg dat je het tweede deel niet mist!

#3 - David Crosby deel 1 (S04) - Blokhuis de Podcast

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie