Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: Het provocerende karakter van chansonnier Gainsbourg

foto: Fotograaf: Frank Perry
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Het provocerende karakter van chansonnier Gainsbourg

Het bezoek van president Emmanuel Macron aan Nederland deed Leo Blokhuis denken aan misschien wel de bekendste chansonnier, Serge Gainsbourg. Toevallig was hij deze week sowieso in het nieuws: het huis waar hij tot zijn dood in 1991 woonde en toen stierf wordt een museum. Maar in de podcast richt Blokhuis zich op iets anders: het provocerende karakter van Gainsbourg.

Soms zorgde dat voor behoorlijk vreemde taferelen. Blokhuis vertelt in de podcast bijvoorbeeld over een ontmoeting van Gainsbourg met Whitney Houston, die hij in grote verlegenheid bracht door haar ‘I want to fuck you’ toe te bijten. Maar hij kreeg ook ruzie met zangeres France Gall, voor wie hij een nummer schreef over het zuigen op een lolly, toen zij nog heel jong was. Gall was zo boos toen ze daar achter kwam dat ze alle banden met de zanger verbrak.

Natuurlijk gaat Blokhuis ook in op de achtergrond van Gainsbourg’s grootste hit ‘J’aime.. moi non plus’. Hij schreef het nummer voor Brigitte Bardot, maar zij was getrouwd en mocht van haar man het nummer niet uitbrengen. Nadat Gainsbourg vervolgens de halve zingende wereld vroeg, kwam hij uiteindelijk uit bij actrice Jane Birkin, die wel durfde mee te gaan in deze provocatie. In een aantal landen mocht het nummer uiteindelijk niet overdag worden gedraaid. En Gainsbourg ging nog veel verder in zijn provocaties. Hoe? Dat vertelt Blokhuis in de podcast!

Gainsbourg als muzikaal genie

Maar er is uiteraard ook heel veel aandacht voor de briljante muzikant Gainsbourg. Je hoort alles over het omstreden conceptalbum Histoire de Melody Nelson en over de invloed die deze plaat heeft gehad op bijvoorbeeld Massive Attack en Radiohead. En je hoort hoe Gainsbourg zelf verantwoordelijk was voor een van de eerste afrobeat-expirimenten in de popmuziek. In een gloednieuwe Blokhuis: De Podcast. Nu op je feed!

#14 - Serge Gainsbourg, de provocerende chansonnier (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Dit is Deel 2 van een tweeluik over David Crosby. Deel 1 is te vinden in de podcastfeed, waar je je ook kan abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist.

Ster advertentie
Ster advertentie