Artiest

Serge Gainsbourg & Jane Birkin

  1. Artiestenchevron right
  2. Serge Gainsbourg & Jane Birkin
Legendarische Franse dichter, regisseur, componist en zanger wiens onnavolgbare levensstijl en dito carrière grote indruk heeft gemaakt op zowel publiek als collega-artiesten.

Bekende songs

Bekende songs van Gainsbourg zijn ‘Je Suis Venu Te Dire Que Je M’en Vais’, ‘Sorry Angel’ en ‘Poupée de cire, poupée de son’ waarmee France Gall in 1965 het Eurovisie Songfestival wint. Maar het grote publiek kent Gainsbourg vooral van het gewaagd erotische ‘Je T’aime Moi Non Plus’ uit 1969, een duet met een snikkende Jane Birkin. Gainsbourg zou het nummer eigenlijk zingen met Brigitte Bardot. De 17 jaar jongere Birkin is later een aantal jaar getrouwd met Gainsbourg.

Joods-Russisch achtergrond

Serge Gainsbourg (artiestennaam van Lucien Ginsburg) werd geboren in Parijs als de zoon van Joods-Russische ouders, die hun geboorteland waren ontvlucht na de Russische revolutie. Zijn vader was een pianist, die ook aan schilderkunst deed, zijn moeder een mezzo-sopraan. Hij bracht zijn jeugd door in Parijs, waar zijn vader piano speelde in een bar en zijn moeder les gaf aan een conservatorium. De Ginsburgs kregen in 1932 de Franse nationaliteit, die hen tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdelijk ontnomen werd door het Vichy-regime. Onder de Duitse bezetting moesten ze de Davidster dragen in Parijs en doken ze onder om aan deportatie te ontsnappen.

Alcoholgebruik

Gainsbourg volgde lessen schilderskunst, onder meer bij Fernand Léger, in de vergeefse hoop een groot schilder te worden. Tijdens zijn militaire dienst, waar hij regelmatig werd gestraft wegens gebrek aan tucht, raakte hij gewend aan zwaar alcolholgebruik. Tot zijn twintigste kwam hij aan de kost door allerlei beroepen. Uiteindelijk kreeg hij een zeker succes als crooner in casino's en nachtclubs.

Brigitte Bardot & Jane Birkin

In 1967 had hij een verhouding van enkele maanden met Brigitte Bardot en later in 1968 met de Engelse actrice Jane Birkin met wie hij in 1971 een dochter kreeg. Ze gingen in 1980 uit elkaar. In 1986 begon hij ook een discrete verhouding met een 16-jarige bewonderaarster en tegelijk een "vriendschappelijke" relatie een 12-jarig meisje. Beide relaties zouden tot zijn dood duren en werden pas veel later door de betrokkenen bekendgemaakt.

Sexueel getinte jaren 80

Gainsbourg brengt zowel rock-, reggae-, als funkalbums uit. In de jaren ’80 zorgt Gainsbourg regelmatig voor opschudding door dronken in onder meer televisieshows te verschijnen om daar minder fijnzinnige opmerkingen te maken, vooral tegen vrouwelijke artiesten. Er verschijnen nog twee meer synthesizer -georiënteerde albums van zijn hand, waaronder Love On The Beat met vooral sexueel getinte songs. Serge Gainsbourg overlijdt op 2 maart 1991 aan een hartaanval.

Nummers van Serge Gainsbourg & Jane Birkin