Podcast

Symfonische metal van Pandora’s Key in De Keiharde Pödcast

foto: Pandora’s Key
  1. Nieuwschevron right
  2. Symfonische metal van Pandora’s Key in De Keiharde Pödcast

Suzanne Bosman en Mike Arntz zijn er weer met een nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast, de rock- en metalpodcast van NPO Radio 2. In deze podcast staat de liefde voor harde gitaren keiharde vooraan. Naast verzoeken van luisteraars komt in elke aflevering ook een band aan het woord die nieuw werk heeft uitgebracht. In de vierde aflevering van het nieuwe seizoen is zangeres Vera Veldhuizen aan de Keiharde telefoonlijn.

Zelf omschrijven ze de symfonische metal die ze spelen als duister en intens, vol meeslepende en pakkende riffs. Als je naar hun debuutalbum luistert, kun je alleen maar denken: "Ja dat klopt." De band heet Pandora's Key, komt uit Breda, is in 2014 opgericht en bestaat uit Vera Veldhuizen (clean vocals), Rik van Schaaik (heavy vocals), Sebastiaan Pongers (lead guitar), Bram Luiken (rhythm guitar), Regine Lotstra (bass) en Dimmy Marcelissen (drums). Toch hoor je in de muziek van Pandora's Key niet alleen maar symfonische metal, maar bespeur je ook invloeden van folk, black metal en gothic. Een mooi mix die samenkomt op hun eerste full-album Yet I Remain.

Pandora's Key

De plaat valt zo in de smaak bij de makers van De Keiharde Pödcast dat ze bellen met zangers Vera Veldhuizen. Vera is overdag universitair docent en bevindt zich tijdens het gesprek tussen de boekenkasten. Vera vertelt over haar invloeden, haar sollicitatiegesprek op een Bredaas terras, de ontwikkeling over de jaren heen van het album, haar band met de band - haar connectie met vocalist Rik van Schaaik in het bijzonder - en haar werk tussen de boeken. Van het album wordt het nummer Freedom's Call gedraaid. Het album werd eerder voorafgegaan door de single De Bokkenreyder. Deze single wordt vergezeld door een geweldige videoclip.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Je moet ervan houden'

Jeffrey Smits- Veltuijs neemt De Keiharde graag mee op zijn oren als hij gaat hardlopen. Naast het ontdekken van nieuwe bands via deze podcast, doet hij dit ook via TikTok. Bands zoals Lorna Shore en Scene Queen ontdekte hij op deze manier. Een nummer dat hem lange tijd heeft beziggehouden is Hurrikan van Electric Callboy. Jeffrey zegt hier zelf over: "Je moet ervan houden, maar als je de eerste minuut hebt doorstaan, dan kan je niet anders dan met een glimlach de resterende 40 seconden afluisteren."

Suzanne heeft een tip uit de categorie treurige ambient folk met scheurend sludge gitaargeluid meegenomen.

In het nieuwe seizoen van De Keiharde ruimen Suzanne en Mike ruimte in voor zogenaamde epic tracks. Tracks van 10+ minuten worden regelmatig aangevraagd in De Keiharde en vanaf nu dus ook gewoon gedraaid. Deze week is dat My Dying Bride, een nummer van 12 minuten en 11 seconden.

Slayer

Afgelopen week kwam het nieuws dat Slayer weer gaat touren. In eerste instantie werden twee festivals bevestigd, maar inmiddels is duidelijk dat er een hele tour aan zit te komen. Om dit goede nieuws te vieren, opent Slayer deze week de nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast.

#4 - Vrolijke klanken van Electric Callboy en zangers Vera Veldhuizen van Pandora's Key. (S09) - De Keiharde Pödcast

De Keiharde Pödcast

Iedere vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast. Niets missen? Abonneer je dan op de pödcast!

Rock en metal in Nederland krijgen volgens vele fans veel te weinig aandacht op de Nederlandse radio. NPO Radio 2 en AVROTROS vinden dat deze groep luisteraars ook een eigen plek moet hebben waar zij hun muziek horen, nieuws meepikken en vooral zelf inspraak hebben op de inhoud van de podcast. Suzanne en Mike maken deze podcast wekelijks met hart voor hard. Naast nummers die door de luisteraars worden aangevraagd, wordt er ook aandacht besteed aan vele goede Nederlandse bands die het genre rijk is.

Je kunt al je verzoeken, verhalen, special brews aan De Wisseltap, muzikale herinneringen, anekdotes, album recensies en concertverslagen mailen naar dekeiharde@avrotros.nl. Ook kun je je (audio)appjes sturen aan De Keiharde Hotline op 06 8109 3929.

Ster advertentie
Ster advertentie